Последните 12 месеца цената на тока е 245 лева за

...
Последните 12 месеца цената на тока е 245 лева за
Коментари Харесай

Васил Велев: Правилният начин е да субсудират тези, които имат нужда

" Последните 12 месеца цената на тока е 245 лв. за мегават/час. Удвояването на цената е основната причина за скока на цените в магазините, тези 16% инфлация на цените на дребно. Днес цената е 702 лева, без обезщетения би трябвало да заплащат толкоз през днешния ден, че и нагоре, поради мрежовите такси и надценките на търговците. Това не е двойно, а седморно по отношение на година обратно. Може да си визиите до каква инфлация би довело до това, в случай че нямаше това решение за компенсиране
свъхвисоките цени ", това сподели Васил Велев – ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал пред Българска национална телевизия.

" Спекулира се с тематиката докога ще продължава това. Прогнозната цена, която най-вероятно ще разгласи КЕВР през днешния ден е 431 лева междинна планирана цена за потребителите на свободния пазар. Без обезщетения това е предстоящата междинна за година напред пазарна цена. За бита е избрана закрепена цена - 82 лева за мегават/час ", обясни Велев.

" Субсидира се мощно цената на хората които нямат опция да заплащат, само че по този начин и на заможните. Правилният метод е енергийни помощи, подкрепяне на тези, които имат усложнения със сметките, до момента в който хората със междинни приходи, хората с високи приходи би трябвало да заплащат действителната цена ", акцентира Велев.

Той счита, че цените на тока ще се запазят близки до тези, които са били до момента:

" Не чакаме отсега нататък освен това решение от през вчерашния ден цената на електрическата енергия да генерира в допълнение инфлация, по-скоро ще стартира едно задържане на цените и постепенно понижаване. Но това което е огромен проблем е цената на природния газ, тъй като електрическата енергия си я произвеждаме сами. Не е по този начин с природния газ, ние него го внасяме и цената там изхвърча до небесата ", изясни Велев.

Той изрази мнение, че обновеният бюджет е избирателен:

" Той ще сътвори проблеми с финансовата и макроикономическата непоклатимост и не е изключено да докара до увеличение на налозите в идната година или до понижаване на някои разноски.

" Това което беше хубаво в него е, че се усилиха разноските за обучение ", сподели Велев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР