Последната версия на Windows“ - така Microsoft наричаха Windows 10

...
Последната версия на Windows“ - така Microsoft наричаха Windows 10
Коментари Харесай

Майкрософт“ спря да обновява Windows 10

„ Последната версия на Windows “ - по този начин Microsoft назоваха Windows 10 при дебюта му през 2015 година 8 години и доста промени в целите на компанията по-късно, към този момент е ясно и коя е последната версия на тази " последна версия " - най-вероятно към този момент я имате.

Windows 10 вкара концепцията за продължаващо надграждане на най-популярната операционна система за компютри и преносими компютри. Ъпдейтите добавяха нови функционалности и в следствие Windows 10 в действителност еволюираше.

За да даде мощен начален подтик на операционната система, Microsoft направи надграждането към версия 10 гратис за притежателите на скорошните поколения. Така Windows 10 съумя да събере огромна потребителска база за рекордно време, само че и не липсваха проблеми.

Вградените реклами и в началото включената по дифолт телеметрия разгневиха напредналите консуматори.

В хода на ъпдейтите пък на процедура стана невероятно операционната система да се употребява на компютри без SSD диск - каквито бяха огромен % от тези, при които се надграждаше по-стара операционна система. Различни поколения хардуер на друг стадий изгубиха опцията си да получават нови функционалности от Windows 10.

Така Microsoft тотално промени курса и през 2021 година излезе Windows 11 с доста по-стриктни хардуерни условия и разкъсване с модела на продължаващо надграждане.

В блог пост от Microsoft оповестиха, че Windows 10 22H2 е последната версия на 10-тата генерация - най-малко що се отнася до функционалностите. Тя се популяризира от октомври предходната година.

На 14 октомври 2025 година пък ще спрат и месечните „ кръпки “ в сигурността на операционната система. Някои корпоративни клиенти ще получават ъпдейти и известно време по-късно.

Windows 10 е свален от продажба още от януари, когато Microsoft спря опцията за заплащане на версия за евакуиране.

Windows 11 е безвъзмезден за всички, които имат миналата версия и съчетаем хардуер.

Microsoft и PC производителите могат да чакат съществени обороти през идващите 2 години - съгласно данни на StatCounter Windows 10 сега има 73-процентов дял измежду компютрите с операционната система на Microsoft. Тук влизат и доста компании и организации, които не могат да си разрешат да останат с занемарен програмен продукт.

Те сигурно ще се наложи да създадат ъпгрейд, който поради систематичните условия на Windows 11 евентуално ще изисква и нови машини.

Това като цяло е добра вест за софтуерния бранш, който е в застоялост след повдигането на противоепидемичните ограничения и дори се появяват избрани въпроси, свързани с момента, който Microsoft избра, с цел да разгласи края на Windows 10.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР