Последната версия на мобилната операционна система на Google Android 8.0

...
Последната версия на мобилната операционна система на Google Android 8.0
Коментари Харесай

Android P – всичко, което трябва да знаем за новата ОС

Последната версия на мобилната операционна система на Гугъл Android 8.0 Oreo постепенно завладява света, само че какво следва? Гугъл към този момент потвърдиха Android P (Android 9.0) и пуснаха първата Developer Preview версия налична за разработчиците. От нея разбрахме, че новата Оценка за съвместимост ще има редица усъвършенствания и нови функционалности, които ще разгледаме в идващите редове.





Прочетете още: Гугъл създава на ниска цена Pixel смарт телефон

Обновена навигационна лента
Навигационната лента на Android е едно от дребното неща, които не претърпяха особени промени през годините. От изображението по-долу виждаме Home бутон във формата на капсула, който изненадващо доста прилича Home лентата на iPhone X. Иконата с последно употребяваните приложения изцяло липсва. Не знаем дали тези промени ще останат когато публично се появи Android P, нито дали ще забележим още в тази тенденция, само че е ясно, че от Гугъл ни готвят нови жестове за мултитаскинг и достъп до неотдавна употребяваните проложения.

Подобрени вести
Сред най-големите промени, които ще афектират съвсем всички консуматори са усъвършенстваните вести. И по-специално, Гугъл желаят да създадат известията малко по-полезни – което значи, че ще можете да вършиме повече неща без да се постанова да отваряте съответното приложение. Сега от известията, Android ще предлага умни отговори, ще разрешава прикачване на фотоси и стикети, както и да въвеждате лични отговори. Всички тези промени идват поради новият жанр на известията, който Гугъл назовават " MessagingStyle " и който няма да се отнася единствено за приложенията на компанията, само че и за всички други приложения.

Гугъл Maps влиза в постройките
Безспорно Гугъл Maps е освен най-използваното, само че и най-обичаното навигационно приложение, само че все още се употребява главно за шофиране и вървене навън – не и за огромни затворени пространства, като молове, за образец. Това ще се промени с Android P. Новата функционалност включва поддръжка за " Wi-Fi Round Trip Time " или RTT, което разрешава по-точно позициониране по отношение на Wi-Fi сигнала. Както добре знаем, GPS не работи добре при затворени пространства, а с RTT позиционирането ще е доста по-точно.

Поддръжка за копията на iPhone X
2018-та се обрисува да е годината, в която ще се появяват освен копия, само че и производни на iPhone X. Гугъл прибавят поддръжка по дифолт за нотч изрязванията на предния панел, което значи че доста устройства ще го употребяват откакто се появи Android P. Това въпреки всичко е добра вест, защото пълноекранното наличие няма да е изрязано, а ще стои естествено.

Животът на батерията?
С всяка нова версия на Android виждаме по какъв начин Гугъл по всякакъв начин се пробват да усъвършенстват потреблението на сила. В Android P компанията ще усъвършенства системи, като Doze (напомняме, че тази система предотвратява разхода на запаси когато обещано приложение не се използва). Ще би трябвало да изчакаме, с цел да забележим какви тъкмо усъвършенствания ще бъдат нанесени, само че имаме вяра, че Android P ще е по-лек за батерията.

По-добра сигурност
Още нещо върху, което Гугъл не стопират да работят е подобряването сигурността на операционната система. В Android P това ще се случва по няколко разнообразни метода. За начало, интерфейса за различаване на пръстови отпечатъци ще е по-консистентен и към този момент ще излиза наяве дали самата Оценка за съвместимост изисква отпечатъка или нещо друго. Освен това, Гугъл предлагат на разработчиците на приложения да се трансферират на TLS криптиране и ще блокират множеството трафик към некриптирани HTTP сървъри.

Още по тематиката сигурно ще чуем през идните седмици.

Подобрения в поверителността
Гугъл може и да не се слави като компанията с най-хубавата отбрана за поверителността на данните на потребителите, само че очевидно работят в тази тенденция за премиерата на Android P. Новата Оценка за съвместимост ще лимитира достъпа до микрофона на телефона, камерата и другите датчици. Когато обещано приложение е неактивно няма да може да получава достъп до датчиците, с което най-малко на доктрина се подсигурява отбраната на потребителя.
А какво намираме под капака?
Разбира се, дребните усъвършенствания и оптимизации са десетки. Сред някои от тях намираме неща, като поддръжка на HDR VP9 Video и HEIF компресия на изображенията, имидж декодер за растерни изображения, усъвършенствана продуктивност на JobScheduler, корекции по ART runtime (което би трябвало да помогне на всички приложения да са по-ефективни) и др.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР