Последната среща за годината на лидерите от Европейския съюз започна

...
Последната среща за годината на лидерите от Европейския съюз започна
Коментари Харесай

Последната среща на върха на ЕС за годината

Последната среща за годината на водачите от Европейския съюз стартира в Брюксел. Сред тематиките са съдействието в защитата, Брекзит и миграционната политика, която през днешния ден провокира съществени разногласия. България е показана от премиера Бойко Борисов, а кореспондентът ни Десислава Апостолова следи двудневното съвещание.

Сферата, в която към този момент има единение, е стартирането на непрекъснатото структурирано съдействие в региона на защитата. България също взе участие в това съдействие. По думите на Бойко Борисов, с три плана.

Ябълката на раздора на последния за годината съвет на европейските водачи са наложителните квоти за преразпределение на мигрантите сред държавите-членки.

Четири са страните от Вишеградската четворка, които отхвърлят да одобряват бежанци.

Днес четиримата министър председатели на Вишеградската четворка се срещнаха с Жан-Клод Юнкер. Те предложиха да внесат 35 милиарда евро във Фонда за Африка, който ще оказва помощ да се пазят по-добре границите на Европейски Съюз.

Тяхната позиция срещна остра рецензия от страни в Западна Европа като Германия, Холандия и Белгия. Холандският министър председател назова тяхното предложение нахално.
 © Българска телеграфна агенция  Вишеградската четворка дава 35 млн. евро за подсилване границите на Европейски Съюз Вишеградската четворка дава 35 млн. евро за подсилване границите на Европейски Съюз
В Брюксел стартира последната за годината среща на върха на Евросъюза. На нея дискутират миграционна политика, Брекзит, съдействието в защитата и...
Андрей Бабиш, министър председател на Чехия: Квотите не са решение на незаконната миграция. Трябва да решим този проблем като се борим против мигрантската мафия, която печели милиони евро от това да докарва тези нещастни хора в Европа, обещавайки им по-добро бъдеще.Виктор Орбан, министър председател на Унгария: Страните от Вишеградската четворка сме подготвени да предоставим този финансов запас и даже при нужда, да участваме в оперативното ръководство на цялото начинание. Марк Руте - министър председател на Холандия: Не може страни като Белгия, Холандия, Швеция и Германия да се опитат да вземат решение всички проблеми, а други страни членки единствено да печелят от Европейски Съюз. Трябва да има взаимност.
Българският министър председател Бойко Борисов изясни, че България е в деликатна обстановка и не може да се изкаже " за " или " срещу " наложителните квоти, тъй като ние одобряваме председателството в края на годината. Ето по какъв начин той заключи обстановката
Бойко Борисов, министър-председател: " Ние къде сме? Спорът какъв е сред Юнкер, Туск и надлежно всички нас - какъв брой пари и по какъв начин да одобряваме от ден на ден и повече мигранти. Едни водят войните и употребяват репарациите от нефт, а други ще се избием какъв брой пари да дадем и какъв брой мигранти да поемем. На народите в пограничните региони не им харесва и е пагубно за всяка политическа партия, която го поддържа ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР