Последната среща между Ердоган (вляво) и Доналд Туск беше през

...
Последната среща между Ердоган (вляво) и Доналд Туск беше през
Коментари Харесай

Проблемите между ЕС и Ердоган преди Варна: Кипър, Гърция и 3 млрд. евро

Последната среща сред Ердоган (вляво) и Доналд Туск беше през май предходната година. Дали ще има нова такава във Варна другата седмица, следва да се реши в Брюксел

Още по тематиката
Борисов си пожела работна среща Турция - Европейски Съюз във Варна

България ще желае поддръжка за Шенген от Холандия при визитата на премиера Марк Рюте в София, стана ясно след срещата сред Борисов и немския канцлер Ангела Меркел
20 яну 2018
ПАСЕ: Върховенството на закона в България е мощно застрашено

Съветът на Европа трайно демонстрира, че България е мощно проблематична страна, българските парламентаристи трайно мълчат по тематиката
12 окт 2017
Организации: ПАСЕ да даде по-конкретни рекомендации за върховенството на правото в България

Страната е измежду петте проблематични държави-членки на Съвета на Европа наред с Полша, Молдова, Румъния и Турция, сочи отчет
21 сеп 2017
Докладчик на ПАСЕ: Върховенството на правото в България е мощно застрашено

Страната ни е измежду петте проблематични държави-членки на Съвета на Европа, наред с Полша, Молдова, Румъния и Турция
7 сеп 2017
ПАСЕ наложи мониторинг на Турция

Висши немски политици от ръководещите християндемократи желаят преустановяване на договарянията за участие в Европейски Съюз на Анкара
25 апр 2017
Венецианската комисия: Референдумът в Турция е път към едноличен режим

Съобщението беше публикувано в миг, когато управляващите в Анкара са в изострен дипломатически спор с няколко страни за агитирането на тяхна територия за присъединяване в референдума в интерес на президента Ердоган
12 мар 2017 Дано времето във Варна другата седмица да е прелестно, тъй като срещата сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и представителите на Европейски Съюз, домакинствана от Бойко Борисов, дава обещание да не е, в случай че въобще се случи.

Вчера Ердоган съобщи пред домашна аудитория, че ще тропне по масата във Варна и ще изиска 3 милиарда евро, обещани по съглашението от 2016 година " Ще им сложим всички фотоси на бежански лагери и ще им кажем " в случай че ще давате помощ, давайте. Ако не, бъдете почтени ", сподели турският президент в Анкара.

Днес обаче Европейска комисия отговори, че не е наясно какво тъкмо желае Турция. " Средствата не са за Турция, а за подпомагането на бежанците. Всички обещани 3 милиарда са към този момент контрактувани, а 1.3 млрд са към този момент отпуснати. Това демонстрира, че обещанията на Европейски Съюз са изпълнени ", изясни представител на комисията в отговор на въпрос на " Капитал ". " Турция би трябвало да знае това, защото е в комитета, който надзирава средствата. Наскоро Европейска комисия взе решение за разпределяне и на идващия транш от 3 млрд евро при същите условия ", посочи представителят.

Ръководителите на 27-те от Европейски Съюз през днешния ден и в другиден разискват в Брюксел присъединяване във варненската среща на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Едва откакто съветът излезе с решение, тогава ще има удостоверение за провеждането на форума, за който Борисов лобираше.

Проблеми с Гърция, проблеми с Кипър

Решението ще зависи и от настояването на Кипър на срещата наложително да се сложи въпросът за турските дейности в морската икономическа зона на острова. Миналия месец турската войска попречи на италианска платформа да стартира изследвания за нефт и газ под претекст, че прави военни учения в тъкмо тази част от зоната. Анкара твърди, че плануваните изследвания ще нарушат правата на жителите на Северен Кипър - самопровъзгласената република, приета единствено от Турция. Сега Кипър желае гаранции, че на срещата ще се сложи този въпрос, като в противоположен случай държи тя да не се организира.

Гърция пък е сложила въпроса за арестуваните двама нейни бойци, които в Турция са упрекнати в нелегално секване на границата и шпионаж, сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева, която през днешния ден председателстваше съвещание на министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз.

Според Атина двамата бойци са се изгубили поради неприятното време, нещо, което се случвало постоянно на границата на двете страни. В Турция обаче те са били наказани по бърза процедура от боен арбитражен съд, като се допуска, че задачата на Анкара е да ги търгува против осемте турски военнослужещи, които желаеха политическо леговище в Гърция след опита за прелом в Турция през 2016 година Гръцкото министерство на външните работи публично сподели, че страната няма да се съгласи на подобен вид.

Няколко неуместни въпроса за Борисов

" Готови сме да сътрудничим с Турция и ще преценим на форума през март дали има подобаващи условия за среща във Варна ", разгласи предишния месец Доналд Туск. В формалното известие на съвета се споделя, че " работната вечеря ще бъде опция да се издигнат въпроси от съвместен интерес, както и скорошните развития в Турция в региона на върховенството на правото и главните свободи ".

Точно това обаче е една от тематиките табу за българските управляващи. Основният боязън на Бойко Борисов е, че в случай че чуе " не " за парите, Анкара ще пусне още веднъж талази от мигранти на Запад, като ще дестабилизира страните по пътя - а Гърция и България ще са първите. Наскоро Ердонган още веднъж подсети, че " бежанците няма да останат постоянно в Турция ". София публично се пази и да повдига въпроса за обстановката в прилежащата страна даже когато там има арестувани български жители.

Трима българи бяха арестувани в края на предходната година в Одрин под претекст, че са трафикирали през граница гюленисти. По време на срещата си с Ердоган през януари Борисов не повдигна този въпрос въобще. На отговор на въпрос на " Капитал " тогава външно министерство посочи, че е имало срещи със сънародниците в пандиза и те са в положително здравословно положение, а първото съвещание по делото е на 16 февруари. Източници от Министерство на външните работи настояват, че локалните управляващи в Одрин оказват спънки при свижданията на българския консул със арестуваните. Има и голямо количество доказателства, че в последната година в пандизите в Турция се ползват силови способи и изтезания, с цел да се извлича самопризнание за виновност.

Най-голямата съдийска организация у нас – Съюзът на съдиите в България (ССБ), популяризира писмо до премиера Бойко Борисов по отношение на идната среща. В писмото, подписано от ръководителя на ССБ Атанас Атанасов, се приканва българският министър-председател да се " застъпи пред турския президент за спазването на правото на живот, за възбраната за мъчение и нечовешко или унизително отношение, за правото на независимост и обективен правосъден развой във връзка с всички турски жители, по отношение на които е почнало наказателно гонене във връзка на опита за прелом в Турция и в частност на нашите сътрудници съдии и прокурори ". Над 3000 турски съдии и прокурори са задържани малко след преврата и към този момент година и половина са арестувани и изтезавани, се сочи в писмото.

" Много се надяваме, че Вие осъзнавате какъв брой е значимо за един български общественик да покаже национално достолепие, самочувствие, храброст и праволинейност при отстояването на съществени демократични правила при срещите му с представителите на непознати страни ", се споделя в писмото на ССБ до премиера.

През октомври 2016 година четирите европейски асоциации на съдиите - Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите (EAJ), Съдиите за съдии и Европейските магистрати за народна власт и независимост (MEDEL) - сътвориха обща Платформа за самостоятелна правосъдна система в Турция. Платформата провежда събиране на помощи за фамилиите, правна отбрана и изпраща наблюдаващи на процесите, които са почнали против магистратите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР