Последната седмица на май възрожденска Трявна ще се превърне в

...
Последната седмица на май възрожденска Трявна ще се превърне в
Коментари Харесай

На 25 май започват Националните Славейкови празници в Трявна

Последната седмица на май възрожденска Трявна ще се трансформира в културната „ столица “ на страната. Причината – Национални Славейкови празници 2023 , които всяка година се организират под патронажа на президента и с горделивост могат да се дефинират като най-значимото събитие в културния календар на локалната власт. Тази година влиятелното мероприятие ще се състои в интервала от 25 май до 28 май в това число и ще предложи извънредно богата и разнообразна стратегия. Кметът Силвия Кръстева съобщи:

„ Национални Славейкови празници се организират в Община Трявна от 1968 година насам и са непроменяемо най-яркият израз на благодарност и поклонение пред делото на татко и наследник Петко и Пенчо Славейкови. Радвамe се, че и тази година, градът ни ще бъде почетен от публични български и задгранични лица, почетни жители, десетки поданици и посетители, които ще имат опцията да се насладят на разнообразни културно-просветни събития, включени в квалифицираната ни стратегия и дружно ще отдадем заслужената респект пред личностите на нашите незабравими литературни дейци! “

Откриването ще бъде от 17:00 часа на 25 май на старинния площад „ Капитан дядо Никола “ с приветствие на кмета на Община Трявна и празничен концерт на Камерен хор „ Еуфоника “ при НЧ „ Пенчо Славейков 1871 “ – Трявна и Тримата български тенори. Празничната стратегия ще продължи в 20:00 часа с присъединяване на локалната театрална натрупа и тяхното комедийно зрелище „ Аз, тя и тя “.

Талантливите актьори ще зарадват жителите и гостите на Трявна и през втория ден от Национални Славейкови празници 2023. В салона на НЧ „ Пенчо Славейков 1871 “ – Трявна трупата ще показа „ Епопея на забравените “ от Иван Вазов . Постановката е с начален час 19:30 ч . В ранния следобяд Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна ще открие изложбата „ Що е „ Стършел “ приключил “ в изложба „ Казаков “, а карикатуристът Веселин Зидаров ще показа най-новата си книга „ Тревненските зевзеци “ в многофункционална зала „ Дръзновение “.

Третият празничен ден , по традиция, ще бъде изпълнен с най-вече съпътстващи събития, които ще стартират още в ранните часове на деня. В 09:30 ч. дворът на музей „ Славейкова къща “ ще приветства възпитаници от СУ „ Петко Р. Славейков “ – Трявна и тяхното авторско литературно творчество. И тази година, в Заседателна зала № 403 на Община Трявна ще бъде извършена обичайна Национална кръгла маса на тематика „ Лъжовното и истинното. Образи на света и обществото в творчеството на Петко и Пенчо Славейкови “, както и публична гала по награждаване на лауреатите, отличени в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови, която ще се състои на площад „ Капитан дядо Никола “.

Престижната Славейкова премия ще бъде връчена от кмета на Община Трявна, който незабавно по-късно ще се включи в обичайния към този момент за Национални Славейкови празници – Ретро бал. Под звуците на британски валс, чиновници на общинска администрация, публични посетители, представители на просветни институции и други ще показват присъщите за това време дрехи и аксесоари и ще приканват публиката за ретро фотоси на самостоятелен за задачата фото ъгъл. Тази година особено присъединяване в бала „ Тихо вее вечерна хладина “ ще вземат артистите от локалната театрална натрупа, които прелестно ще изненадат присъстващите.

През съботния ден , в залите на изложба „ Гъбенски “, ще бъде открита и фотоизложба „ Резба-Фотоси “ на проф. Антон Дончев . Паралелно с културните мероприятия, на площада пред НЧ „ Пенчо Славейков “ в Трявна, ще се организират занимателните мероприятия за най-малките посетители на Национални Славейкови празници 2023. За тяхното въодушевление ще се погрижат артистите от Малка театрална компания, чийто фестивал „ Лятно театро “ 2023 е съпътстващ към културната стратегия на идните празници и се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура “.

Неделно матине с галерия живопис на Лили Чаушева и концерт арфа на Анжела Маджарова в изложба „ Арт-М “ – Трявна ще сложи начало на заключителния неделен ден от Национални Славейкови празници 2023. Кулинарният празник „ Ока брашно-делва сладко “ ще организира третото си поред издание на площада пред Часовниковата кула, като тази година негов специфичен посетител ще бъде началник Андре Токев. Заедно с него ще готвят кмета на Община Трявна, шефа и ученици на ПГТ „ Проф. Пенчо Семов “ – Габрово. Кулинарни изкушения и най-различни вкусотии ще предложат още чиновници на СМРЗИ – Трявна и Социалните услуги в общността.

И тази година, хубав фолклорен свършек на Национални Славейкови празници 2023 ще слагат националните осъществявания на самодейните сформира към НЧ „ Пенчо Славейков 1871 “-Трявна и НЧ „ Пробуда-1924 “ – Плачковци, както и музикалните такива на дребните сладури от ДГ „ Калина “ – Трявна и ДГ „ Светлина “ – Трявна.

С цялостната стратегия на Национални Славейкови празници 2023 може да запознаете.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР