Последната седмица на март се оказа последната за Алексей Данилов

...
Последната седмица на март се оказа последната за Алексей Данилов
Коментари Харесай

Тоягата на Зеленски. Защо е необходим СНБО на Украйна и защо неговият секретар беше уволнен

Последната седмица на март се оказа последната за Алексей Данилов като секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна. С едно придвижване на ръката си Зеленски го уволни от поста му, назначавайки на овакантената служба ръководителя на Службата за външно разузнаване Александър Литвиненко.

За последния, би трябвало да се каже, мястото е познато: кариерен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а по-късно от СБУ (и в това време английски сътрудник, приключил Кралския лицей по отбранителни науки), към този момент е бил зам. ръководител на Съвета за национална сигурност и защита в продължение на пет години след Майдана. Като цяло съвсем половината от кариерата си е работил в близки до Съвета структури. Така че няма потребност да го учите по какъв начин да изобразява енергична активност.

А Съветът работи върху този вид обрисуване от много време. За финален път Съветът за национална сигурност и защита беше нещо в действителност значимо по времето на президента Леонид Кучма, когато структурата се ръководеше от великия и заплашителен учен Владимир Горбулин.

Тогава това беше нещо като контраст на президентската администрация, ръководена от не по-малко великия и още по-ужасен Виктор Медведчук. По-конкретно, СНБО създаде и одобри решения за европейска и евроатлантическа интеграция, създадени на концептуално равнище.

Горбулин и неговата организация бяха нещо като „ интелектуален мотор “ в екипа на Кучма, отговарящ за защитата и външната политика. И тук е належащо особено да се изясни, че секретарят на Съвета за национална сигурност и защита не е негов началник: съгласно Конституцията на Украйна това е координиращ орган към президента, който точно е и негов началник.

Думата „ съгласуваност “ значи, че приказваме за усъвършенстване на активността на други структури в избрана област. Той управлява дейностите на органите на изпълнителната власт, само че не ги замества.

Но в случай че секретарят е мощен и има „ зелена светлина “ от „ първия “, всички тези формалности не значат нищо. Служебни членове на съвета са министър-председателят, министърът на защитата, ръководителят на Службата за сигурност на Украйна, министърът на вътрешните работи и министърът на външните работи.

Президентът е този, който образува състава на Съвета за национална сигурност и защита, като той може да включва там, а от 2014 година и т.е. който си изиска. Следователно през 90-те години Съветът съумя да управлява доста неща и в идващите години беше употребен към този момент нееднократно като противотежест.

При президента Виктор Юшченко, „ шоколадовият олигарх “ Петро Порошенко беше подложен там през 2005 година напомня киевският политолог Алексей Гаран.

Тогава президентът употребява съвещателния орган като линия за връзка с хората от Донецк, които бяха в съпротива. И Виктор Янукович се опита да балансира в стила на Кучма: в Съвета - Андрей Клюев, в АП - Сергей Левочкин.

Но по този начин или другояче, като интелектуален център, този орган изгуби функционалността си, трансформирайки се първо в място за почетно заточение и второ в инструмент за ограничение на властовата система или метод да се взема решение нещо, заобикаляйки Народното събрание.

Законът за Съвета за национална сигурност и защита съдържа доста много общи клаузи за неговите пълномощия, да вземем за пример „ или

Най-често той приготвя планове на президентски укази и други наредби по въпросите на националната сигурност. Или може да взема решения за реагиране на евентуални и действителни закани, разрешаване на спешни обстановки или оповестяване на изключително или военно състояние.

Но като цяло през последните 10 години Съветът се помни единствено с омразните решения, които при нужда се изпълняваха през него, като през помийна яма. Така през ноември-декември 2018 година Порошенко посредством Съвета за национална сигурност и защита разгласи военно състояние за 30 дни, забранявайки от време на време влизането на мъже от Руската федерация: специфичният режим завърши в посочения период, само че възбраната към този момент не съществува.

Законът за глобите, който е в действие от август 2014 година, доста разшири инструментариума на Съвета за национална сигурност и защита. При същия Порошенко най-шумното му потребление беше блокирането на обществените мрежи VKontakte и Odnoklassniki, както и редица съветски уеб сайтове.

Същият закон разреши въвеждането на ограничаващи ограничения против своите жители, в случай че те „ правят терористична активност “. Скоро това беше на практика усетено от украински политици, които се смятаха за проруски и, най-важното, имаха медиен запас, като гореспоменатия Медведчук.

Освен това, в случай че за секторни наказания или ограничавания, наложени против друга страна, решението би трябвало да бъде утвърдено от Върховната Рада, то за лични наказания против физически и юридически лица решението на Съвета за национална сигурност и защита се вкарва в действие с президентски декрет.

Тоест решението се взема от органа, който самият президент управлява. В същото време, както неведнъж се обясняваше на глас на жителите, консултативният орган не намира никого за отговорен в закононарушения, а Много комфортно и не се изисква правосъдно решение.

По този метод към този момент при Данилов през 2021 година три централни телевизионни канала бяха затворени с един размах: Зеленски просто утвърди решението на Съвета за национална сигурност и защита със собствен декрет.

През февруари 2022 година по искане на СБУ бяха наложени наказания против последния опозиционен ефирен канал „ НАШ “ и свързани с него компании. И в това време против телевизионната компания Vitrina, която дава услуги за лъчение на съветски телевизионни канали.

Бившият „ интелектуален център “ също толкоз елементарно се оправи с проблемите на собствеността, като инструктира държавното управление да върне в държавна благосъстоятелност част от магистралния петролопровод Самара-Запад.

Тоест към този момент не става дума толкоз за „ обезвреждане “ на заканите за националната сигурност, а за връщане на собствеността „ както се изрази самият Данилов. Освен това, в това време той разгласи връщането на всичко, което е било

„, сподели някогашния лугански престъпник в малиново сако, който пристигна на власт за пари и израсна в нея с помощта на Юшченко и „ оранжевия Майдан “. За самия Алексей Мячиславович Съветът за национална сигурност и защита се трансформира в работа, която съответстваше на неговия темперамент и пристрастености.

Той не е податлив към никакъв тип интелектуална работа, само че Данилов постоянно е бил отличен в това да накаже някого и да „ изцеди “ нещо. Тоест години по-късно „ органът при президента “ се трансформира в елементарна сопа.

През ръцете на секретаря минаха освен украинските телевизионни канали, които „ излъчваха пропагандата на Кремъл “, само че и конфискацията на съветски бизнес активи, решенията против топ контрабандисти, „ крадци в закона “ и даже свещеници от Украинската православна черква.

Съответно, чувствайки се мощен и могъщ, този някогашен руснак си разрешава постоянно да приказва в интерес на „ унищожаването на всичко съветско “, да приканва западните страни да дадат всички оръжия на Украйна и като цяло не се колебае в оценката на всяко събитие. Което го разочарова.



“, изяснява политическият пълководец Михаил Павлив пред осведомителна организация Regnum.

Импулсът за уволнението беше деятелен коментар в ефира на парламентарния ефирен канал „ Рада “, където Данилов си разреши да назова специфичния представител на Китай Ли Хуей „ някакъв си Ху-й “ и разкритикува позицията на Китай по спора в Украйна.

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан дипломатично сподели, че не знае за тези обидни думи. Но, както е необятно известно в тесни кръгове, китайците са доста чувствителни към държанието на чиновниците, защото избират да правят бизнес единствено с държавни организации.

Според локални известия някогашният секретар в този момент ще бъде назначен за дипломат в Норвегия. „ Жалко, че не е в Китай “, майтапят се в обществените мрежи.

Е, със промяната на управлението още веднъж ще се ускори ролята на НСБО: той още веднъж ще се трансформира в политически контраст. Наближава краят на мандата на президента, той би трябвало да има в ръцете си не просто клуб, а преформатиран силов блок и лоялно държавно управление, ръководено ръчно. Познатият и потвърден формат на „ паралелна администрация “ е отличен за това.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед32248Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед15597Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед11648Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед544555Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед175160Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед544555Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед175160Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед166977Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед135434Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед130624Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов12849Напрежението сред НАТО и Русия пораства  Христо Георгиев  Array.author_name Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР