Последната промяна в Закона за висшето образование предвижда достигане на

...
Последната промяна в Закона за висшето образование предвижда достигане на
Коментари Харесай

Проф. Миглена Темелкова: Опираме до липсата на 184 млн. лева, за да бъде спазен законът

„ Последната смяна в Закона за висшето обучение планува постигане на междинни размери на работните заплати в бранша 180% от междинните брутни работни заплати за последните 12 месеца в страната. Около 2500 лв. е планувана да бъде стартовата асистентска заплата. Опираме до неналичието на 184 млн. лв., с цел да бъде спазен законът. Ние не желаеме нищо ненужно, също така да се съблюдава законът. Това е нашата логичност. “

Това сподели в предаването „ Тази заран “ доктор Миглена Темелкова, ръководител на Съвета на ректорите.

Повод за коментара й е решението на властта да даде 39 млн. лева в допълнение. В сряда Съветът на ректорите имаше среща първо с президента Румен Радев, а по-късно и със служебния премиер Димитър Главчев и министрите на финансите Людмила Петкова и на образованието Галин Цоков.

„ Дали ще протестираме, ще решим на следващия ден на изключително съвещание на Съвета на ректорите, защото това е групов орган и следва решенията да бъдат групова отговорност. Това, което получихме през вчерашния ден, трябваше да го получим на 1 януари 2024 година  Това е заложено в бюджетната рамка. Ние не сме получили нищо в допълнение, в противен случай – получихме пари, които до ден сегашен не са влезнали в университетите “, изясни още доктор Темелкова.

„ Увеличението ще бъде разпределено отмерено съгласно броя на състава на всички университети и ще доближи до всеки един в държавните университети. Добрата вест от през вчерашния ден е, че няма да получат нарастване единствено университетския състав, а и административния състав, чиито заплати са на равнища, близки до минималната работна заплата “, добави тя.

По думите ѝ би трябвало да се създаде нов модел на финансиране на държавните висши учебни заведения.

„ Протестираме, тъй като трябваше да получим това, което беше заложил бюджета. Университетите няма по какъв начин да работят дейно, в случай че чиновниците им не получават съответни хонорари “, в умозаключение съобщи Темелкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР