Последната половин година за мен е най-тежката в професионален план.

...
Последната половин година за мен е най-тежката в професионален план.
Коментари Харесай

Десислава Танева: Африканската чума по свинете все още не е отминала

" Последната половин година за мен е най-тежката в професионален проект. Но това не би трябвало да е оценка за това каква година изпраща българското земеделие ", сподели в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " министърът на земеделието Десислава Танева. В бранша на зърнопроизводството изпращаме една добра година. Въпреки сушата доближаваме върхове рандеман на пшеница. Министърът не пропусна обаче да означи като събитие за 2019 година рецесията с африканската чума по свинете.

Африканската чума по свинете
Африканската чума по свинете към момента не е отминала, сподели министърът. Предстоят още провокации, само че Танева чака през 2020 година да сме по-подготвени.

При дивите прасета продължава да се правят отстрели всяка седмица. Около 2 300 прасета се отстрелват всеки уикенд. Положителни проби за АФЧ има в цяла Източна България, до границите с Гърция и Турция.

137 000 прасета у нас бяха убити през тази година. Щетата от предходната година предстои на бързо възобновяване, увери Танева.

Значително ще бъдат повишени ограниченията за биосигурност.

Все още във всички проби не се открива съществуване на антитела, което демонстрира, че става въпрос за начален етап на това заболяване.

За началото на годината е готова нова осведомителна акция за това по какъв начин хората могат да се предпазят.

Десислава Танева: Ако всички са прецизни вредите ще бъдат минимални.
 Огнище на Африканска чума по свинете към добричко село Огнище на Африканска чума по свинете към добричко село
200 кв. км инфектирана зона е избрана към добричкото село Дончево със заповед на Българска организация по сигурност на храните. Причината е положит...
Над 550 тона с пилешко месо със салмонела се оказаха в страната ни.
Месото със салмонела е с полски генезис. В момента на идване на нотификация за казусът, продуктът към този момент е на пазара. Това месо идва от страна от Европейския съюз. Ясен е операторът, който го внася и БАБХ прави инспекция на българския пазар. Цялата наличност се изземва.

Десислава Танева: Положителното тук е, че не е за директна консумация този импорт, а след термична обработка няма риск за здравето на хората.
 Полша е подала няколко сигнала в Брюксел за салмонела в пилешко месо Полша е подала няколко сигнала в Брюксел за салмонела в пилешко месо
През последните месеци Полша няколко пъти е подавала сигнали в Брюксел за салмонела в замразени пилешки артикули, които се изнасят и за други страни...
Държавен фонд " Земеделие "
През 2019 години не липсваха и кавги в Държавен фонд " Земеделие ". Министър Танева е на мнение, че са реагирали и са дали отговор на публичните упования. Направена е инспекция на 100% от всички планове за къщи за посетители, които са били в мониторинг.

Десислава Танева: Програмата завърши в действителност добре за България. Всичко, което се събере по актовете, ще бъде доход за националния бюджет.

От 16 октомври до 20 декември Държавен фонд " Земеделие " ще изплати общо над 1 милиард лв. на българските аграрни производители.
 Държавен фонд Държавен фонд "Земеделие " утвърди помощите за животновъди през 2019 година
Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева е избран размерът на заплащането по Схемите за преходна национална помощ з...
Промени в закона за земеделските земиДесислава Танева: Чужденци не могат да купуват аграрни земи. Ясни са наредбите.
Тя беше безапелационна, че мораториумът няма да падне.
 Остава мораториумът за продажба на аграрни земи на чужденци Остава мораториумът за продажба на аграрни земи на чужденци
Новият проектозакон за земята ще бъде отсрочен за следващ път, потвърдиха от Министерството на земеделието. Причината са множеството остри възражения о...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР