Последната опера на Рихард Вагнер Парсифал ще бъде поставена за

...
Последната опера на Рихард Вагнер Парсифал ще бъде поставена за
Коментари Харесай

Операта "Парсифал" за пръв път на българска сцена

Последната опера на Рихард Вагнер " Парсифал " ще бъде сложена за пръв път в България. Това е новото заглавие на Софийската опера и балет, което ще има премиера на 4 юли и ще се играе още на 6, 8 и 10-и.

Диригент на постановката е германеца Константин Тринкс, който предходната година работи с операта за " Тристан и Изолда ", а режисьор - учен Пламен Карталов. Солисти са Костадин Андреев и Мартин Илиев (Парсифал), Гергана Русекова и Радостина Николаева (Кундри), Атанас Младенов, Веселин Михайлов, Петър Бучков, Ангел Христов, Николай Петров, Бисер Георгиев, Веселин Михайлов, Даниел Острецов, Стефан Владимиров.

Либретото на Вагнер е по претекстове от едноименната рицарска поема на Волфрам декор Ешенбах, средновековните калтски митове " Мабиногион " и " Парсифал или Принцът на Граал " от Кретиен дьо Труа. Композиторът наричал своята творба за рицаря на крал Артур и търсенето на Свещения граал " Тържествена театрална тайнственост в три дейности " и считал, че би трябвало да се играе само в издигнатия за неговите представления спектакъл в Байройт. Тази " възбрана " над творбата трае 20 години, а и до през днешния ден оперите по света почитат желанието на Вагнер да няма овации сред първо и второто деяние.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР