Последната британска електроцентрала, работеща с въглища, окончателно спира работа днес,

...
Последната британска електроцентрала, работеща с въглища, окончателно спира работа днес,
Коментари Харесай

Последната въглищна централа във Великобритания спира работа

Последната английска електроцентрала, работеща с въглища, дефинитивно стопира работа през днешния ден, оповестява Асошиейтед прес.
Последната промяна в централата в Ратклиф-на-Соър, централна Англия, завършва работа в среднощ, след повече от половин век работа.
Собственикът на централата е компанията " Юнипър " (Uniper), съобщи, че огромна част от 170-те чиновници на завода ще останат на работа по време на процеса на цялостното й извеждане от употреба, което ще продължи две години.
Британското държавно управление уточни, че затварянето на централата е основен миг от пътя на страната към прекосяването към възобновими енергийни източници. Така Англия става първата страна от Г-7, извела от употреба въглищните си централи. Страната създава електричество от въглища от 142 години.
Майкъл Шанс, енергиен министър показа, че затварянето на завода " бележи края на една епоха и въглищните служащи могат да са горди, че за захранвали страната повече от 140 години ".
" Епохата на въглищата завършва, само че стартира нова епоха на други енергийни работни места ", добави министърът.
Първата в света централа за произвеждане на електричество от въглища - " Едисън илектрик лайт стейшън " (Edison Electric Light Station), отваря порти в Лондон през 1882 година Централата в Ратклиф-на-Соър стартира работа през 1968 година
През 1990 година над 80 на 100 от електричеството във Англия се създава от въглища. Към 2012 година обаче делът му към този момент е понижен до 39 на 100, а през 2023 година към този момент е едвам 1 на 100, по данни на националната електропреносна мрежа.
Над половината от електричеството на Острова в този момент се генерира от възобновими енергийни източници, като вятър и слънце, а останалото - от природен газ и нуклеарни централи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР