Последна среща на върха в рамките на българското европредседателство. Лидерите

...
Последна среща на върха в рамките на българското европредседателство. Лидерите
Коментари Харесай

На среща на върха в Брюксел: Европейските лидери обсъждат темата за миграцията

Последна среща на върха в границите на българското европредседателство. Лидерите от Европейския съюз разискват през днешния ден и на следващия ден връзките със Съединени американски щати, Брекзит и европейския бюджет. В центъра на дебатите обаче е тематиката за миграцията, по която Европа остава мощно разграничена. Утре българският министър председател Бойко Борисов ще запознае водачите на страните от еврозоната с кандидатурата на България за чакалнята на еврозоната.

България ще подаде молба за участие в така наречен чакалня на еврозоната в средата на юли. Това сподели в Брюксел министър председателят Бойко Борисов. Утре той ще запознае сътрудниците си от еврогрупата с критериите, които страната ни извършва и ще ги попита за какво се слагат спомагателни условия към България.

Тема номер 1 на срещата на върха в Брюксел остава миграцията, по която Европа е мощно разединена. Единствената позиция, която сплотява всички европейски водачи е, че обстановката е такава, каквато е сега не може да продължава повече. Бойко Борисов сподели, че от страната ни не е желано подписване на двустранни съглашения от страна на Германия за противоположен банкет на мигранти.


Бойко Борисов, министър-председател: За големите старания на България да не позволяваме незаконни мигранти ние си носим отговорност. И в случай че кажат - хванали сме 6 души минали незаконно през България и ни ги върнат - имат право. Но по тази причина, че съблюдаваме интернационалните конвенции, те са пристигнали на нашето контролно-пропусквателен пункт, ние сме им взели отпечатъци, създали сме медицински прегледи, 36 месеца са стояли по този начин, както конвенциите го изискват и по-късно заминат някъде в Европа, те не могат да ми ги създадат постоянно наши. След това да кажат върнете се в страната по генезис. В един миг може да им харесва - да кажат - Да, не е Германия, само че България се развива добре, Гърция се развива добре, в Италия е добре. Изведнъж всичко това, което цепи Европа, да бъде при нас - за това, че сме спазили закона, споразуменията, интернационалните спогодби и сме работили добре.
Европейските водачи пристигнаха тук с разнообразни позиции, само че множеството от тях с едно обръщение - да бъде намерон общо европейско решение на миграцията. За някои от тях, като немския канцлер Ангела Меркел тази среща е доста значима, тъй като от нея зависи европейското бъдеще. Те чакат обаче съответни ограничения през днешния ден и на следващия ден.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Защитата на външните граници е нещо, което сплотява Европа. Страните, което одобряват доста бежанци, имат потребност от поддръжка. Но бежанците и и мигрантите не може да избират в коя страна да желаят леговище.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Ще пазя европейско решение, съдействие в Европейския съюз, в Шенген, в границите на съществуващите контракти и тяхното модернизиране. Работа отвън границите на Европа, на границите на Европа и в самата Европа. С два съществени правилото - отговорност и взаимност.

Джузепе Конте - министър председател на Италия: Италианското предложение е изцяло рационално. Италия към този момент няма потребност от думи и деклапации на взаимност, а от съответни дейности.

Виктор Орбан - министър председател на Унгария: Спиране на влизането на мигранти и връщане назад на тези, което са в Европейски Съюз. Това е волята на хората. Мисля, че с цел да възстановим европейската народна власт би трябвало да се движим в тази посока.
Днес преди огромната европейска среща и с взор към идните евроизбори, тук срещи имаха и трите огромни политически семейства - ЕНП, ПЕС и европейските либерали.

Сергей Станишев - водач на ПЕС: Миграцията се нуждае от изцяло европейско решение. Това, което се предлага като изнесени центрове в хипотетични страни, не е работещо. Това по-скоро успокоява публичното мнение в страните вътре в континента, където са ориентирани множеството от бежанците и мигрантите, само че не взема решение казуса, изключително за граничните страни.Мустафа Карадайъ - ръководител на Движение за права и свободи: За нас най-важната тематика на днешните диспути е сигурността. 78 % от европейските жители показват сигурността като основна тематика на Европейския съюз.
Министърът на Българското европредседателство Лиляна Павлова и ръководителя на Екологичен потенциал Антонио Таяни подписаха и последните законодателни актове в границите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Един от тях е гордостта на Българското председателство - директивата за командированите служащи.

Лиляна Павлова - министър на българското европредседателство: Тя е в основата, тя е гръбнакът на европейската обществена система, която дава опция за една добра и обективна система за равно възнаграждение на всички работещи в съюз, едно свободно придвижване на работещите.
Световното състезание по футбол също интензивно участва на срещата на върха. Белгийският министър председател Шарл Мишел подари на огромна част от сътрудниците си шалчета с белгийския байрак.

 Борисов: Положихме големи старания за решение на проблемите с миграцията Борисов: Положихме големи старания за решение на проблемите с миграцията
Министър-председателят Бойко Борисов ще показа пред европейските водачи позицията на страната ни по въпроса с решаването на мигрантската рецесия. Тов...
 © фотоси: Българска телеграфна агенция  Павлова и Таяни подписаха директивата за командированите служащи Павлова и Таяни подписаха директивата за командированите служащи
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова подписаха през днешния ден в Брюксел инструкция...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР