Последен ден на национален траур в Гърция, но три дни

...
Последен ден на национален траур в Гърция, но три дни
Коментари Харесай

Пореден ден на протести в Гърция след влаковата катастрофа край Лариса

Последен ден на народен печал в Гърция, само че три дни след трагичната железопътна злополука гневът и недоволството не стихват. Яростни и съкрушени - хиляди гърци и през днешния ден излязоха на митинги в разнообразни елементи на страната. 56 от пасажерите на високоскоростния трен остават в неопределеност. Броят на починалите е 57.

Гняв и тъга - трети ден на печал и трети ден на митинги в Гърция. Хиляди се събраха нощес в столицата Атина, където се стигна и до конфликти сред стачкуващи и полиция. Органите на реда използваха сълзотворен газ, с цел да разпилян протестиращите.

Нов ден и нови шествия - над 2000 студенти се събраха в Атина. Този път няма яд, единствено болежка. " Обади се като стигнеш " е един от лозунгите, които скандират. Настояват за съществени промени в гръцките железници. И за присъди за виновниците.

" Изпълнени сме с яд. Не мога да допускам, че през 2023 година може да се случи такава покруса. Да загинат десетки хора, младежи, студенти като нас, които са мечтаели за своето бъдеще ", разяснява студентът Агелос Томопулус.

Протести имаше и в Лариса, Солун, Патра. Втори ден не се движат и влаковете в цялата страна поради стачка на служащите. Спасителните интервенции на мястото на жестоката покруса публично бяха прекъснати. Вече няма вяра да бъдат открити оживели. Продължава издирването на телата на 56 души, които са в неопределеност.

Гарата в Лариса осъмна с бели рози по релсите в памет на починалите. Пред болничното заведение в града опечалени родственици са в очакване на вести - каквито и да е. Мирела и Панос към този момент трети ден не знаят какво се е случило със сина им Денис. 22-годишното момче било на посетители на другари в Атина. Трябвало да се прибере в Солун с съдбовния трен.

" Просто желая някой да ми даде отговори. Не знам дали е бил в купето си сега на злополуката, не знам дали някой не го е видял. Дадох ДНК, само че трети ден не ни споделят дали е измежду починалите или се е избавил ", споделя майката.

" Убили са го. Това е истината. Всички, виновни за злополуката, са убийци. Когато тръгваше ми сподели " Тате, ще се забавя, не тръгвай към гарата преди да ти се обадя ". Още очаквам това позвъняване ", съобщи бащата.

Гръцките управляващи оповестяват, че телата на всички 57 починали към този момент са разпознати и ще бъдат върнати на техните близки. Продължава и следствието. Претърсен беше офисът за съгласуваност на железопътния превоз в Лариса, откъдето са конфискувани материални доказателства.

59-годишният шеф на гарата, който беше задържан часове след злополуката, призна, че има виновност за случилото се. Очаква се да даде показания на следващия ден. Срещу него е повдигнато обвиняване в причиняване на гибел по несъобразителност, а в случай че бъде приет за отговорен, може да получи доживотна присъда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР