Посланията на този празник - 22 септември - Деня на

...
Посланията на този празник - 22 септември - Деня на
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Днес България се бори да намери своята формула за независимост

" Посланията на този празник - 22 септември - Деня на българската самостоятелност, са извънредно настоящи и през днешния ден. Важните акценти са постигането на суверенитет и връзката с българите в чужбина. Този ден би трябвало да бъде преосмислен и като празник на нашата взаимност и грижа за българите отвън рамките на България ". 

 

Това сподели пред БНР историкът проф. Пламен Павлов. 

 

И добави, че след Освобождението се построява политически хайлайф, отричан, изключително от пропагандата: 

 

" Затова и денят 22 септември беше отстранен от празничния календар, беше обвързван с царския режим, само че най-много се бягаше от думата " самостоятелност ". Който и каквото желае да приказва, само че на 9 септември 1944 година България губи своя суверенитет. От друга страна, през днешния ден България, след три-четири години промени, се бори да откри своята формула за самостоятелност, да се надяваме, че това ще стане ". 

 

В предаването " Хоризонт за вас " означи, че и през 1908 година също е имало политически борби, само че и един незабравим консенсус на политическия хайлайф - че би трябвало да се реализира цялостна самостоятелност на България и че тя би трябвало да стъпи почтено в фамилията на цивилизованите нации. 

 

" Въпреки дефицитите, наложени на България от Берлинския контракт, ние излизаме от мъртвата хватка още в първите години на своето битие. От началото на XX век сме считани за едно малко знамение в тогавашна Европа. Развиваме се с бързи темпове - популацията, стопанската система, износът порастват. В 1908 година имаме цялостното самочувствие да защитим независимостта си ".

 

Той акцентира, че към историята би трябвало да се отнасяме доста отговорно и да извличаме от нея това, което ни дава добър образец. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР