Посланията на президента на Сърбия Александър Вучич, че ще признае

...
Посланията на президента на Сърбия Александър Вучич, че ще признае
Коментари Харесай

Мирът на Балканите е в опасност заради сърбите

Посланията на президента на Сърбия Александър Вучич, че ще признае независимостта на Черна гора, са неискрени. Той би желал също Косово, само че без албанци и Черна гора без черногорци. Това сподели президентът на Черна гора Мило Джуканович в изявление за " Ютарни лист ", съобщи организация БГНЕС.

„ Не одобрявам съществено неискрените му послания, че ще признае независимостта на Черна гора и ще желае приятелски и другарски връзки, до момента в който неговите министри намерено споделят за какво „ сръбски свят “, т. н " Велика Сърбия ", е нужда на сръбския народ в района, чийто самопровъзгласил се за покровител е страната Сърбия ", сподели Джуканович за днешния брой на загребския ежедневник. Той добави, че „ за сериозността на изказванията на Вучич най-добре свидетелства изказванието, че Черна гора се пробва да завладее Сърбия през последните 30 години и че няма да успее в това “.

„ Това е същото, все едно Хитлер да заявява през 1939 година, че няма да разреши на Чехословакия да завладее Германия “, приключи черногорският президент. Той добави, че мирът и стабилността в района са в заплаха, както и през 90-те години на предишния век, защото, както той съобщи, това е същата концепция. „ И същото неуместно подправено оправдание - отбрана на застрашените права на сърбите в района. Мисля, че е извънредно време да събудим всички здрави сили в района, само че и интернационалната общественост, Европейски Съюз и Америка на първо място. Докато не стане прекомерно късно “, сподели Джуканович, който ще посети публично Загреб в средата на идната седмица.

Той отхвърли изказванията, че президентът на Сърбия е бил притискан да признае Косово, като съгласно него става въпрос за " интерпретация в белградските медии, с цел да се завоюват политически точки вкъщи, с цел да може Вучич да покаже какъв брой мощно се съпротивлява на мощните интернационалните центрове ". „ Това е пресилена история. Твърди се, че се борят за връщане на Косово. А няма да има по-голямо наказване за Сърбия от това някой да им го върне. Те биха желали Косово, само че без албанци. Както и Черна гора, само че без черногорци ", съобщи черногорският президент. Джуканович сподели, че не е приказвал с Вучич за последните събития в Черна гора.

„ Защо би трябвало да приказвам с него? Имахме градивни връзки в един интервал и това беше в интерес както на Сърбия, по този начин и на Черна гора “, добави той. На въпрос дали Вучич се е „ върнал “ към меморандумската политика на Слободан Милошевич, посредством която желае да „ анексира “ Черна гора, Джуканович отговори „ да “ и добави, че „ има вяра, че е надминал Милошевич и е в положение да реализира всичко, което Милошевич не е направил “ и за Белград Черна гора би била единствената действителна отплата за Косово “. „ Насилническият великосръбски шовинизъм, разположен в самото седалище на сръбската държавна политика, надменно се пробва да наложи имиджа на Черна гора като друга сръбска страна, постигнала самостоятелност поради неточност и безгрижие на някогашния държавен началник на Белград “, сподели Джуканович.

Сега съгласно него тази „ неточност “ се поправя с „ войнствено-политически дейности на останалата трансгранична инфраструктура на Велика Сърбия-Църквата на Сърбия, квазирелигиозна общественост, виновна за множеството от закононарушенията, осъществени от този националист план от 90-те години до през днешния ден. " По отношение на събитията в Цетине, Джуканович сподели, че " линията на атака против Цетине и Черна гора, е явна ". „ Правителството на Черна гора е в работа на Църквата на Сърбия, инструментът за реализирането на плана Велика Сърбия, който е формалната държавна политика на Белград. А Сърбия е политическо-информационна база за осъществяване на съветските геополитически ползи на Балканите “, сподели президентът на Черна гора. Той оцени, че това е направено, тъй като „ Сърбия счита, че е време за нов опит за прекрояване на границите на Балканите, а Русия да изпрати обръщение до НАТО, Европейски Съюз и страните от района “.

Джуканович разяснява още, че Черна гора " претърпява най-агресивната офанзива на великосръбския шовинизъм против черногорската страна и черногорската еднаквост в най-новата история " и че това не е било по този начин по времето на Слободан Милошевич, когато е имала забележителна поддръжка от демократичната съпротива в Сърбия за нейния либерален план. „ А през днешния ден и държавното управление, и опозицията в Белград, техните медии, културни, научни и бизнес среди, са единомислещо срещу Черна гора. Всички те, като се изключи някои честни персони, които самоуверено показват вредността на формалната политика на Сърбия по отношение на сръбското общество, само че и към района като цяло. С такава политика Сърбия задълбочи враждата си с хървати, бошняци и албанци. Дойде ред на черногорците “, уточни Джуканович. Запитан дали събитията в Цетине демонстрират, че Черна гора е на ръба на вероятни спорове, той отговори, че " не е дребен броят на тези, които биха желали да вкарат Черна гора в цивилен спорове ".

„ Веднъж нагледно споделих, че ще защитим Черна гора, даже в случай че е належащо да отидем в гората. След последните събития в Цетине стоя още по-твърдо зад тези думи “, добави черногорският президент. Той акцентира, че „ без Черна гора в „ сръбския свят”, планът Велика Сърбия е вечно мъртъв”. „ Ще се уверим, че това е по този начин “, добави Джуканович. Запитан за вероятни избори в Черна гора, той отговори, че това е реалистична алтернатива и добави, че Черна гора " би трябвало да получи национално отговорно държавно управление допустимо най-скоро ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР