Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването

...
Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването
Коментари Харесай

НАТО подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция -

Посланиците на страните от НАТО подписаха през днешния ден протоколите за присъединението на Швеция и Финландия към Алианса, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на взаимна конференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които следва да се причислят към военнополитическия съюз.

Той прикани оставащата процедура по ратификацията на протоколите от страните в НАТО да се приключи бързо и изрази очакване това да се случи в идващите месеци. Столтенберг назова днешния ден " исторически " и означи, че двете страни са изправени пред същите закани, както съдружниците.

Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че съумяха да реализират съглашение по изложените в началото от Анкара възражения, поради които Турция заплаши да загради пътя на двете страни към НАТО с несъгласие.

До ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в алианса и ще вземат участие в съвещанията на съдружниците.

По неговите думи в никакъв случай до момента пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединение.

Вратите на НАТО остават отворени за европейските демокрации, които са подготвени и желаят да допринесат за общата ни сигурност, сподели още Столтенберг.

С присъединението на Швеция и Финландия страните в пакта ще станат 32.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР