Посланиците на страните от ЕС отново не успяха да се

...
Посланиците на страните от ЕС отново не успяха да се
Коментари Харесай

Би Би Си: Посланиците на ЕС отново не успяха да се споразумеят за ембарго на руския петрол

Посланиците на страните от Европейски Съюз още веднъж не съумяха да се договорят за наказания за импорт на съветски нефт, заяви кореспондентът на Би Би Си Джесика Паркър от Брюксел, базирайки се на свои дипломатически източници.

В понеделник сутринта посланиците на страните от Европейски Съюз организираха следващата си среща в Брюксел по този въпрос. Тя беше свикана, откакто договарянията в неделя вечер не съумяха да реализират компромис по отношение на възбраната за импорт на съветски нефт.

Въвеждането на шестия пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия, който включва възбрана за импорт на съветски нефт, е възпрепятствано от Унгария.

Миналата седмица унгарският министър председател Виктор Орбан изпрати писмо до ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което съобщи, че не желае да разисква препоръчаното от Европейски Съюз петролно ембарго на среща на върха на водачите на блока.

Унгарското държавно управление съпостави възбраната за импорт на съветски нефт с хвърлянето на нуклеарна бомба върху нейната стопанска система. Будапеща търси обезщетения от Брюксел за загубите, свързани с отхвърли да купува нефт в Русия.

Припомняме, че по-рано се появи информация, че е било реализирано съглашение за ембарго против съветския нефт, като на България следва да се даде изключение, тъй като стараната ни също заплашва с несъгласие на сходни наказания, в случай че не попадне измежду изключенията.

Според модифицирания план България би трябвало да получи временен интервал до юни или декември 2024 година Припомняме, че българските управляващи обявиха, че ще желаят изключение от пакета наказания и заплашиха, че ще наложат несъгласие, в случай че не получат такова.

Припомняме, че ръководителят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев предизвести, че възможна цялостна възбрана за вноса на съветски недопечен нефт у нас, с какъвто преди всичко работи " Нефтохим ", ще докара до сериозен растеж на цените на горивата, който даже не може да бъде очакван. От рафинерията предизвестиха, че при прекъсване на съветския импорт стопират да работят, макар че специалисти настояват, че рафинерията може да работи и с други типове нефт. За пренастройка настояха от държавното управление още при започване на войната на Русия в Украйна, само че и до този миг няма информация дали това е направено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР