Посланиците на страните от ЕС одобриха първия в света закон

...
Посланиците на страните от ЕС одобриха първия в света закон
Коментари Харесай

Посланиците на страните от ЕС одобриха закон за изкуствения интелект

Посланиците на страните от Европейски Съюз утвърдиха първия в света закон за изкуствения разсъдък (ИИ), който цели да го направи по-безопасен и зачитащ главните правила в Европейски Съюз. Това оповестиха от белгийското председателство на Съвета на Евросъюза. За да влязат дефинитивно в действие, новите правила ще би трябвало да бъдат гласувани в Европейския парламент на някоя от идващите сесии.

Европейската комисия предложи приемането на закон за изкуствения разсъдък през април 2021, предходната година и Европейският парламент гласоподава своята позиция. Междувременно опциите, които той предлага, се усилиха неведнъж, посредством и на приложения за генериране на информация като ChatGPT.

В същото време нарастват и опасенията за злоупотреби с изкуствения разсъдък, свързани с разпространяването на подправени вести и изображения, или нарушаването на човешките права. Новият европейски закон слага акцент върху прозрачността.

Приложенията, които генерират информация, ще би трябвало категорично да показват, че наличието е основано от изкуствен интелект. Европейският закон разделя приложенията на изкуствения разсъдък в четири категории, според от рисковете, които са свързани с използването им. Приложения с недопустим риск, като някои биометрична идентификации и категоризации ще бъдат неразрешени в Европейски Съюз.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР