Посланиците на страните членки в ЕС са взели единодушно решение

...
Посланиците на страните членки в ЕС са взели единодушно решение
Коментари Харесай

ЕС започва преговори с Албания за членство

Посланиците на страните членки в Европейски Съюз са взели единомислещо решение Албания да продължи договарянията за участие, оповестява излизащата в РСМ медия " 24 Инфо “.
Следващата междуправителствена конференция ЕС-Албания е планувана за 15 октомври в Люксембург, когато ще бъде отворена първата глава от договарянията - " Основни полезности “. Това решение значи и отделянето на Албания от районен съд Македония в процеса на евроинтеграция - нещо, което дълго време се избягваше, напомня " 24 Инфо “.
Медии оповестяват, че на срещата в Брюксел въобще не е била обсъждана тематиката за продължение на договарянията с РСМ, тъй като страната не е присъединила българите в конституцията, което бе изискване за провеждането на втората междуправителствена конференция. През юли 2022 година РСМ и Албания организираха първите междуправителствени конференции, след което стартира процесът на скрининг и за двете страни.
" Реакцията на Брюксел по делене на Албания от РСМ е разумна, изключително след думите на публични лица от Северна Македония предходната седмица. След като ни нарекоха по какъв ли не метод, нямаше каква друга да бъде реакцията. Решението е напълно заслужено. " Това съобщи в коридорите на Народното събрание ръководителят на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Борислав Гуцанов. По думите му това е явен знак, че при подобен език на омразата не може да се чака тази страна да стане член на Европейски Съюз.
Междувременно президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова призна, че " не би могла да отговори тъкмо “ дали може да бъдат изпълнени така наречен френско предложение и позицията на Скопие, показана неотдавна в Брюксел. Тя повтори, че в Договора за добросъседство и другарство с България няма залегнала наредба за смяна на конституцията, и акцентира, че няма по какъв начин да има, тъй като е обвързана с историческите комисии и техните диалози и договаряния.
ДУМА напомня, че работата на тези комисии е блокирана от РСМ, чиито представители се придържаха към непросветен метод. Те неотдавна бяха заменени по искане на премиера Християн Мицкоски, тъй като не отстоявали македонската еднаквост.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР