Посланиците на страните членки на Европейския съюз одобриха мандата за

...
Посланиците на страните членки на Европейския съюз одобриха мандата за
Коментари Харесай

ЕС напът да отмени визите за Косово

Посланиците на страните членки на Европейския съюз утвърдиха мандата за договаряния на Съвета на Европейски Съюз за правилник за безвизово пътешестване за притежателите на паспорти, издадени от Косово.

От институцията оповестяват, че председателството ще стартира договаряния с Европейския парламент.

Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски съобщи, че анулацията на визите се реализира с помощта на напъните на Косово за засилване на граничния надзор, ръководството на миграцията и сигурността.

Той изрази вяра, че това положително съдействие единствено ще се ускорява в бъдеще.

Днес направихме значима стъпка към безвизово пътешестване за жителите на Косово и се надяваме скоро да реализираме съглашение с Европейския парламент, с цел да превърнем обещанието в действителност, съобщи той.

Съгласно утвърждения мандат отпадането на визите ще бъде въведено от датата на започване на действието на Европейската система за информация и разрешаване на пътувания (ETIAS), не по-късно от 1 януари 2024 година

Европейски Съюз се стреми системата ETIAS да стартира да действа до ноември 2023 година, а в този случай не трябва да се чака януари 2024 година, защото визовата либерализация влиза в действие дружно с ETIAS.

Косово реализира забележителен прогрес във връзка с пътната карта за либерализиране на визовия режим, в това число в региона на сигурността на документите, ръководството на границите и миграцията, публичния ред и сигурност и главните права, свързани със свободата на придвижване. Въз основа на тази оценка Комисията предложи унищожаване на условието за визи за притежателите на паспорти, издадени от Косово. Освобождаването от условието за виза ще подсигурява, че целият район на Западните Балкани е под еднакъв визов режим.

Комисията ще продължи интензивно да следи осъществяването на тези условия, включително привеждането в сходство на визовата политика, посредством механизма за либерализиране след визовия режим.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР