Посланиците на страните членки на ЕС не успяха да постигнат

...
Посланиците на страните членки на ЕС не успяха да постигнат
Коментари Харесай

В ЕС още спорят откъде да поръчват снаряди за Украйна

Посланиците на страните членки на Европейски Съюз не съумяха да реализират единодушие дали снарядите за Украйна да бъдат купувани от европейски компании или от компании отвън Съюза, заяви „ Политико “.

Спорът продължава към този момент две седмици след историческото решение за даване на муниции на Киев.

Франция упорства поръчките и договорите за произвеждане да бъдат подписване в границите на Европейски Съюз. На нейна страна са Гърция и Кипър.

Отделно дипломатите упорстват Европейската комисия да направи повече, с цел да бъде явен потенциалът на фирмите в Европейски Съюз, преди да бъде реализирано окончателното съглашение, настояват два източника.

Все отново посланиците съумели да се схванат по различен въпрос, написа „ Политико “. Става дума за даряването на обилни количества муниции за Украйна. Текстът ще бъде огласен идната седмица.

Междувременно Латвия стана 24-тата страна, която се причисли към плана за взаимни поръчки за закупуване на снаряди. Това излиза наяве от обновена информация в уеб страницата на Европейската организация по защита (ЕАО), в чиито рамки е планът. В него вземат участие 23 страни от Европейски Съюз и Норвегия.

Засега от Европейски Съюз не вземат участие само България, Дания, Словения и Ирландия. При това Ирландия е неутрална, а Дания се причисли към ЕАО едвам преди две седмици.

На Европейския съвет на 23 и 24 март в Брюксел президентът Румен Радев бе безапелационен, че страната ни няма да взе участие в поръчки под егидата на ЕАО.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР