Русия е поканена отново на бляскав банкет за Нобелова награда след миналогодишното изключване, предизвиквайки полемика

...
Посланиците на Русия и Беларус бяха поканени отново на банкета
Коментари Харесай

Посланиците на Русия и Беларус бяха поканени отново на банкета за Нобеловата награда, след като бяха изключени миналата година заради нахлуването в Украйна, съобщи Нобеловата фондация.

Иран също беше поканен на събитието през декември в шведската столица Стокхолм, след като беше пропуснат миналата година.

Фондацията заяви, че иска да включи дори онези, които не споделят ценностите на Нобеловата награда.

„Ясно е, че светът все повече се разделя на сфери, където диалогът между хората с различни възгледи намалява“, каза Видар Хелгесен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация, в изявление от четвъртък.

„За да противодействаме на тази тенденция, сега отправяме нашите покани да отпразнуваме и разберем Нобеловата награда и значението на свободната наука, свободната култура и свободните, мирни общества“, каза Хелгесен.

01 церемония по връчване на Нобеловата награда за мир 2022 Сергей Гапон/AFP/Getty Images

Руснаци и беларуси бяха изключени от безброй събития, откакто Москва започна своята пълномащабна инвазия в Украйна, която беше силно подпомагана от Минск, през февруари 2022 г.

На спортисти от Русия и Беларус е забранено да се състезават в множество спортни събития, а дипломати редовно биват изключвани от срещи на върха.

Но фондацията заяви, че решението й е взето, за да предотврати по-нататъшна „поляризация“.

„Постиженията, признати от Нобеловата награда, изискват откритост, обмен и диалог между хората и нациите. Нобеловата фондация би искала да достигне с това послание до всички“, се казва в изявление.

Шведски член на Европейския парламент нарече решението "изключително неуместно".

„Нобеловият комитет допринася за създаването на прецедент, много опасен прецедент, давайки зелена светлина да поканим Русия на бляскаво парти, докато ракетите падат над украински културни центрове и убиват деца“, каза шведският евродепутат от либералите Карин Карлсбро пред Шведското национално радио.

Карлсбро постави под съмнение защо фондацията е поканила „три държави измамници…, които потискат своите граждани, водят войни и терор както в собствените си, така и в съседните страни“ и „по никакъв начин не се присъединяват към демократичните ценности“.

 01 Ales Bialiatski ФАЙЛ Виталий Пивоварчик/Белта/АФП чрез Getty Images

„Това е невероятно наивен възглед и подкопава сплотеността, от която се нуждаем цялото общество в световен мащаб, в Европа, за да подкрепим Украйна да спечели тази война и да спре Путин“, каза тя.

Нобеловата фондация също преобърна дългогодишната си политика на изключване на лидера на Шведските демократи, крайнодясна партия, която е част от коалиционното правителство на страната.

Въпреки това, въпреки че беше поканен за първи път, лидерът на Шведските демократи Джими Акесон отхвърли поканата.

„Съжалявам, този ден съм зает“, написа той във Facebook.

Нобеловият банкет се провежда всяка година в Стокхолм на 10 декември, където се присъждат пет от шестте Нобелови награди. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло, Норвегия.

Хенрик Петерсон от CNN допринесе за репортажите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР