Посланиците на държавите членки на ЕС се срещнаха в Брюксел,

...
Посланиците на държавите членки на ЕС се срещнаха в Брюксел,
Коментари Харесай

България изостана от Румъния за Шенген, Хърватия влиза със сигурност

Посланиците на страните членки на Европейски Съюз се срещнаха в Брюксел, с цел да обсъдят разширението на Шенген. Според дипломатически източници нито един от тях не е възразил против присъединението на Хърватия към зоната за свободно пътешестване без паспорт, оповестява организация ХИНА, представена от Българска телеграфна агенция.
 
Комитетът на непрекъснатите представители (КОРЕПЕР), който се състои от посланиците на страните членки, се срещна в границите на подготовката за съвещанието на Съвета по правораздаване и вътрешни работи идната седмица по отношение на разширението на Шенгенското пространство с включването на Хърватия, България и Румъния.
 
Според дипломатически източници, представени от организация ХИНА, нидерландският дипломат е бил срещу присъединението на България. Германия е подкрепила и трите страни, до момента в който Австрия е била срещу България и Румъния. Дипломатически източник е декларирал пред ХИНА, че Франция е подкрепила мощно Румъния.
 
Хърватската организация ХИНА показва, че България и Румъния мъчно могат да бъдат разграничени, защото границата сред двете страни в никакъв случай не е била замисляна като външна граница на Шенгенското пространство. За да бъдат разграничени двете страни, ще би трябвало да се обезпечи отбрана на границите и да се приготвят гранични пунктове в сходство с шенгенските правила, което ще отнеме няколко години, отбелязва ХИНА.
 
Според същия източник на страните членки, които се опълчват на присъединението на България и Румъния, може да бъде оказан напън, с цел да бъдат признати и трите страни, само че е по-вероятно единствено Хърватия да получи зелена светлина, написа ХИНА.
 
В дневния ред на Съвета по правораздаване и вътрешни работи са включени две проекторешения - едното за Хърватия, а другото - за България и Румъния. За да бъде признато решение, е належащо единодушието на всички 22 страни - членки на Шенгенското пространство, припомня организацията.
 
Съгласно вътрешните си правила някои от страните членки се нуждаят от утвърждение на съответните комисии в националните парламенти за позициите си в Съвета на Европейски Съюз. Правителствата на Швеция, Дания, Нидерландия и Словения са изпратили до своите парламенти оферти в поддръжка на присъединението на Хърватия и чакат зелена светлина, осведоми ХИНА.
 
Всички останали членове на Европейски Съюз и на Шенгенското пространство към този момент са удостоверили поддръжката си за Хърватия. КОРЕПЕР ще разиска още веднъж разширението на Шенген на 7 декември, ден преди срещата на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз, които ще вземат дефинитивно решение, прецизира организацията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР