Посланиците на 27-те страни членки на ЕС одобриха днес края

...
Посланиците на 27-те страни членки на ЕС одобриха днес края
Коментари Харесай

Посланиците на страните от ЕС одобриха края на бензиновите коли

Посланиците на 27-те страни членки на Европейски Съюз утвърдиха през днешния ден края на моторите с вътрешно горене за новите коли от 2035 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Това стана, откакто Германия подвигна ветото си в подмяна на изключение за бъдещите синтетични горива.

Текстът ще принуди новите коли да не емитират въглеродни излъчвания. Така на процедура ще бъдат неразрешени бензиновите, дизеловите и хибридните коли за сметка на напълно електрическите транспортни средства.

Темата ще влезе в дневния ред на утрешния Съвет „ Енергетика “ в Брюксел. На срещата на енергийните министри от страните членки документът ще бъде публично утвърден, разгласи шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Този правилник е един от стълбовете на европейския климатичен проект за реализиране на въглеродна индиферентност през 2050 година

В началото на месеца Германия изненада сътрудниците си, като блокира в последния миг постановлението, утвърдено в средата на февруари от евродепутатите. Преди това зелена светлина бяха дали страните членки, в това число самата Германия.

Такъв завой в позицията на една страна е рядко срещано събитие на подобен стадий. За да го изясни, Берлин изиска от Европейската комисия да показа предложение, отварящо пътя за транспортни средства, функциониращи със синтетични горива.

През уикенда Европейска комисия и Германия оповестиха, че са постигнали съглашение за деблокиране на текста, който остава без смяна, Брюксел приема да се ангажира по-твърдо със синтетичните горива в настрана предложение, което би трябвало да бъде одобрено до есента на 2024 година

Редица специалисти обаче считат, че технологията със синтетични горива има по-малък късмет да се наложи на пазара и ще обхване в най-хубавия случай дребна част от първокласните транспортни средства. Тя е оспорвана от екологични неправителствени организации, които я дефинират като скъпоструваща, енергоемка и замърсяваща околната среда.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР