Посланиците към ЕС одобриха днес становището на Съвета на ЕС

...
Посланиците към ЕС одобриха днес становището на Съвета на ЕС
Коментари Харесай

ЕС предприема мерки за лошите кредити на банките

Посланиците към Европейски Съюз утвърдиха през днешния ден мнението на Съвета на Европейски Съюз по предлагането за общи минимални условия за извънсъдебно възобновяване на средства по обезпечени заеми, когато кредитополучателят не е в положение да ги изплати.

Ефективното извънсъдебно осъществяване може да помогне да се избегне натрупването на необслужвани заеми, защото дава на банките правни средства за по-бързо възобновяване на обезпеченията, написа в известие на Съвета на Европейски Съюз. Предложеният нов механизъм за ускорено извънсъдебно осъществяване по обезпеченията ще се договаря авансово сред кредитната институция и кредитополучателя, нормално при отпущането на заема. Механизмът ще се ползва единствено за бизнес заеми. Потребителските заеми се изключват, както и тези, при които за поръчителство се употребява главното жилище на кредитополучателя.

Ако този нов механизъм е бил контрактуван сред страните и кредитополучателят спре да изплаща вноските, обезпечението се прави оценка и се продава (чрез частна продажба или открит търг) или се усвоява (чрез прекачване на собствеността на кредитора). Постъпленията до размера на непогасената сума се връщат на кредитора.

Целта на препоръчаните правила е да се реализира равновесие сред ползите на кредитора и на кредитополучателя по разнообразни способи. Например кредиторът би трябвало да даде известно време на кредитополучателя да направи дължимите заплащания и да избегне насилственото осъществяване. Кредитополучателят има правото да оспори пред съд осъществяването или правото на кредитора да пристъпи към осъществяване по обезпечението, предава Българска телеграфна агенция.

Кредиторът задържа постъпленията единствено до размера, нужен за покриване на непогасените суми по заема. Остатъкът се изплаща на кредитополучателя или на други кредитори. Държавите в Европейски Съюз могат да решат, че даже в случай че постъпленията от обезпечението са по-малки от размера на непогасената сума по заема, заемът се смята за напълно погасен.

С това мнение Съветът на Европейски Съюз показва подготвеност за начало на договарянията с Европейския парламент. Преговорите може да стартират, незабавно щом Екологичен потенциал реализира единодушие по своето мнение, се отбелязва в известието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР