Посланикът на Великобритания Роб Диксън е присъствал на среща в

...
Посланикът на Великобритания Роб Диксън е присъствал на среща в
Коментари Харесай

Росица Матева: Посланик Роб Диксън съдейства за среща между ЦИК и „Смартматик“

Посланикът на Англия Роб Диксън е участвал на среща в Централната изборна комисия с представители на компанията „ Смартматик интернешънъл холдинг “, тъй като той е оказал помощ за реализирането ѝ. Това съобщи пред БНР заместник-председателят и представител на Централната изборна комисия Росица Матева. На въпросната среща са участвали и вицепремиерът Мария Габриел и финансовият министър Асен Василев.

„ До момента ние бяхме разменили много преписка по отношение на нуждата да се надгради софтуерът, който има страната, тъй като за първи път ще се гласоподава на локални избори с машини и би трябвало да бъде доработен и развъртян този програмен продукт. Единствените, които могат да го създадат, това са основателите на софтуера, а точно „ Смартматик “, сподели още Росица Матева.

Матева е безапелационна, че срещата не е имала никакъв различен план.

„ Посланикът на Англия участва единствено в това качество. Няма назад във времето. Разговорът беше извършен сред ЦИК и „ Смартматик “. Г-жа Мария Габриел и Асен Василев участваха от страна на държавното управление, тъй като изборите са работа на цялата страна, съгласно ЦИК са и въпрос на национална сигурност. Не е по силите единствено на ЦИК да се оправи с това. Изборният кодекс е планувал и много други органи, в това число Министерският съвет, да имат присъединяване в организацията на тези избори “, сподели тя.

До началото на идната седмица ЦИК ще знае дали „ Смартматик “ ще може да надгради софтуера, като го направи приложим и за локални избори.

Матева уточни, че даже да остане срокът от 7 дни сред първия и втория тур на изборите, ЦИК ще се оправи. От комисията нееднократно желаеха от законодателя да намерения за увеличението му до 14 дни.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР