Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник обяви правото на

...
Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник обяви правото на
Коментари Харесай

Украйна поиска репарации от Германия

Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник разгласи правото на Украйна на отплата от страна на Федерална Република Германия за изгубените по време на Втората международна война културни полезности, както и за архива на Бах, дарен на Берлин преди две десетилетия.

Архивът от мемоари на Йохан Себастиан Бах, чиято културна стойност е скъпа, а материалната стойност надвишава десетки милиарди евро, беше предаден на държавното управление на Герхард Шрьодер през 2001 г. В Украйна и до момента не са сигурни в законността на сходна стъпка.

Мелник в писмо, чийто текст разгласява организация " Укринформ ", се отхвърли да взе участие в празничен концерт във връзка 20-годишнината от предаването на архива на Бах. Той изясни решението си с обстоятелството, че Киев по този начин и не е получил отплата от Берлин " за големите загуби на културното завещание на Украйна по време на нацистката окупация, по този начин и във връзка с политическата поддръжка " за Украйна " по пътя към участие в Европейски Съюз ".

Дипломатът се оплака, че Федерална Република Германия е пренебрегнала предлагането на Украйна за основаване на " Компенсационен фонд на военни загуби " за закупуване на скъпи предмети на изкуството на международно ниво за украинските музеи.

Мелник също по този начин се оплака, че в продължение на няколко години е предложил на Берлин да започва взаимни начинания в подтекста на предаването на архива на Бах, само че " се натъкнал на глуха стена от недоумение ".

Дипломатът също по този начин припомнил, че по време на окупацията Украйна е била изцяло разорена и е изгубила огромно културно завещание.

Мелник постоянно излиза с такива претенции и изказвания във връзка с Германия. Така през март дипломатът разпореди на Берлин задачата за възвръщане на Крим под контрола на Киев, обяснявайки това с колониалното минало на Федерална Република Германия. Посланикът също по този начин изиска от Германия помощ за модернизирането на украинската войска и назова влизането на Украйна в НАТО гаранция за страната след стартирането на газопровода " Северен поток 2 ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР