Посланикът на САЩ в Турция Джон Бас заяви, че арестът

...
Посланикът на САЩ в Турция Джон Бас заяви, че арестът
Коментари Харесай

Ердоган разочарован от решението на САЩ да преустановят издаването на визи

Посланикът на Съединени американски щати в Турция Джон Бас съобщи, че карцерът на помощник на генералното консулство на Съединени американски щати в Истанбул е опит на някои турски публични лица да подкопаят отдавнашното съдействие сред Турция и Съединените щати. Бас добави, че той не знае дали казусът е индивидуален, или би трябвало да се чакат нови арести на турски жители, работещи в американските консулства. Уреждането на този въпрос ще зависи от диалозите, които ще се проведат сред държавните управления на двете страни за аргументите за задържане на турския чиновник.

На 8 октомври Съединени американски щати стопираха издаването на неимиграционни визи във всичките си дипломатически представителства. Това бе реакция на арестуването предходната седмица на служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз, упрекнат в опит за нарушение на конституцията и събаряне на държавното управление на Турция. Анкара счита, че Топуз е бил член на групировката ФЕТО, която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом в Турция. Освен това прокуратурата в Истанбул издаде заповед за арест на още един турчин, работещ в американската задача, а жена му и детето му бяха арестувани за разпит.

По-рано президентът на Турция Реджеп Ердоган назова разочароващо решението на Съединените щати да прекратят издаването на визи на турски жители поради ареста на чиновник на генералното им консулство в Истанбул. Ердоган направи сбития си коментар в Киев, където гостува на украинския президент Петро Порошенко. А по-рано Анкара реципрочно приключи издаването на визи за американски жители. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР