Посланикът на САЩ в Ирак Матю Тюлър е напуснал столицата

...
Посланикът на САЩ в Ирак Матю Тюлър е напуснал столицата
Коментари Харесай

Посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад

Посланикът на Съединени американски щати в Ирак Матю Тюлър е напуснал столицата Багдад и е отишъл незнайно къде, оповестяват медии в Близкия изток, цитирайки поискали анонимност източници.

Източниците са добавили, че и останалите чиновници на американското посолство са напуснали, като част от тях са били преместени в консулството на Съединени американски щати в Ербил, столицата на самостоятелен Иракски Кюрдистан.

Външното министерство на Ирак е отказало да разяснява информациите. Ведомството се е подготвяло да привика Тюлър, с цел да стачкува по отношение на въздушните набези през уикенда против седалището на подкрепяната от Иран шиитска паравоенна формация " Катаиб Хизбула " в Ирак, осъществени от американските военновъздушни сили, което беше ответен удар против ракетна офанзива против американски военнослужещи в района.

Вчера неназован почитан чиновник на Държавния департамент настоя, че Ирак не е положил нужните старания за " отбрана " на американците в близкоизточната страна.

Междувременно хиляди иракски жители се събраха пред посолството на Съединени американски щати в Зелената зона на Багдад, протестирайки против въздушните удари, осъществени от американските военни в Ирак.

Според информации в медиите иракчани, които по-рано са участвали на погребенията на починалите във въздушните удари на Съединени американски щати, горят американски флагове и крещят " Долу Съединени американски щати " и " Смърт за Америка ", като са щурмували и нахлули в постройката на посолството.

В ударите на Съединени американски щати в неделя са били убити 25 членове на " Катаиб Хизбула " и още 51 са били ранени. Операцията на Съединени американски щати беше отговор на ракетно нахлуване над американска база покрай северния иракски град Киркук в петък, само че никоя формация не пое отговорност за нападението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР