Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа приветства

...
Посланикът на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа приветства
Коментари Харесай

Випуск 2022 на Американския университет поема напред с „амбиция, устойчивост и съпричастие“

Посланикът на Съединени американски щати в България Н. Пр. Херо Мустафа приветства приключилите

На 22 май Американският университет в България (АУБ) изпрати студентите от випуск 2022 . На формалната гала своите двойни дипломи (валидни в Съединени американски щати и Европа) получиха 218 бакалаври и 23 магистри от 24 страни. Отличникът на випуска е Елена Калинова (България) с оптимален триумф 4.00 (по четирибалната система). Елена получава академичната степен „ бакалавър “ в две специалности – „ Икономика “ и „ Бизнес администрация “ – като ползите ѝ са в региона на финансите.

На церемонията участваха представители на държавното управление, локалната власт, преподаватели, другари на АУБ и родители на завършващите. В АУБ бе получен и приветствен адрес от президента на Република България Румен Радев. Сред гостите беше посланикът на Съединени американски щати в България Н. Пр. Херо Мустафа.

 Церемонията откри президентът на АУБ доктор Дейвид Еванс : „ За тези от вас, които приключват през днешния ден, това е дълго чакан миг, кулминационна точка на безчет часове работа по пътя към една почтена цел. Получаването на академична степен е значим стадий в живота. Всеки от вас, уважаеми абитуриенти, е образец за триумфа на нашите старания като университет. Много се гордеем с вас и чакаме многочислените ви триумфи и достижения, които предстоят през идващите години . “

В своята тирада на церемонията по дипломирането в АУБ кметът на Благоевград Илко Стоянов пожела сполучлива реализация на абитуриентите на – по неговите думи – „ един от най-престижните университети освен в България, а и в света “: „ Оттук насетне пред вас ще се отварят доста порти! Предстои ви и професионална реализация, за която ще би трябвало да взимате решения, които ще слагат основите на вашето развиване в бъдеще! Но каквато и посока да изберете, имам вяра, че във вашите сърца има едно особено място, в което сте поместили Благоевград!

 В приветствието си към завършващите студенти посланикът на Съединени американски щати в България Н. Пр. Херо Мустафа посочи: „ Наскоро президентът Байдън сподели: „ Няма съвършена народна власт, нито дефинитивна народна власт. Всеки триумф, всяка преодоляна преграда е резултат от непоколебима, непрестанна работа “./…/ Трябва да продължим работата по рационализиране на демокрацията, с цел да посрещнем актуалните провокации и да противостоим на авторитаризма.

В това се състои задачата на вашето потомство: „ непоколебима, непрестанна работа “ за тази идея. Именно тук, драги абитуриенти, стартира вашият принос. Отношенията ви с АУБ не завършват. Вашата работа за подсилване на демокрацията занапред стартира. Вие и вашите старания ще ви трансфорат в част от традициите на АУБ. Традиции в построяването на водачи, на общественост, която работи, с цел да трансформира България и света в по-добро място. Общност, която се бори за бъдещето на демокрацията.

Онова, което следва да свършите оттук насетне, е освен отражение на това, което сте като персони, само че и на това, което възпитаниците на АУБ са в положение да реализират. Призовавам ви да се изправите пред света без боязън и да се борите за нещата, което в действителност имат значение . “

От името на абитуриентите от АУБ тирада произнесе Виктория Иванова (България), която приключва специалностите „ Политически науки и интернационалните връзки “ и „ Журналистика и всеобщи връзки “ в комбиниране с подспециалност „ История “. Виктория е основен редактор, а по-късно и президент на университетския вестник AUBG Daily:

„ През последната година от следването си видяхме по какъв начин АУБ в действителност основава мощна общественост. Недалеч от тук стартира война против нашите другари и фамилии. И тъкмо тогава станахме по-близки от когато и да било. Разговаряхме, съгласувахме напъните си, оказахме поддръжка и направихме всичко по силите си, с цел да запазят хората своята убеденост, че тук, в АУБ, всеки може да откри своя дом, своята разтуха и опора./…/

Искам да се възползвам от този миг, с цел да благодаря на тези, които ни направляваха по собствен неповторим метод. Преподавателите, чиновниците и всички останали, с които сме се срещнали по време на това необикновено наситено прекарване в АУБ. /…/ Пожелавам си випускът ни да резервира своята уникалност. За мен е чест и огромно неспокойствие да зная и да видя по какъв начин всички ние продължаваме да излъчваме упоритост, резистентност и съчувствие отвън кампуса на АУБ. Отвъд Благоевград. Отвъд България. На места оттатък нашия обхват и по способи оттатък нашата визия. “

Почетен оратор на церемонията по дипломирането беше Христо Грозев , представител на първия випуск на АУБ (‘95) и създател на университетското радио АУРА. Световноизвестен проверяващ публицист, той е изпълнителен шеф и ръководител на борда на изданието Bellingcat. „ Има доза подигравка в това, че съм приключил „ Журналистика и всеобщи връзки “ в АУБ, а в този момент се занимавам не със съобщаване на обстоятелствата, а с търсене на обстоятелствата из новинарските сводки. Определено съм човек, който мощно има вяра в обективните обстоятелства.

Единственият метод да решим даден проблем, било то преустановяване на боен спор, спиране на зависимостта от изкопаеми горива или намиране на излаз от климатичната рецесия – е да базираме препоръчаните от нас решения върху обстоятелства, върху обективната истина и нищо друго с изключение на истината… Зная също доста добре, че даже и действителните обстоятелства да са налице, доста хора ще изберат да не ги одобряват като такива. Истината не постоянно е приятна или комфортна.

Много постоянно е по-лесно да я пренебрегваме и да оставим някой различен да се оправи с нея и с следствията от нея. Е, скъпи абитуриенти, които сте на път да станете ученици, багра се, че този „ някой “ сте вие. Като най-новите членове на нашия „ пораснал “ клуб вие би трябвало да намерите метод да отбраните истината, тъй като моето потомство се провали. Ще би трябвало да покажете на всички нас по какъв начин да разграничаваме „ МОЯТА истина “ от „ Истината “ и да изградите развой в отбрана на истината, без да се лимитира свободата на словото. Нужно е да ни напомняте всеки ден, че единственият метод да проявим съчувствие, добрина и отговорност като човешки същества е да почитаме истината . “

От 218 приключили бакалаври през 2022 година 72% са жители на България , а останалите са от Албания, Украйна, Казахстан, Монголия, Русия, Италия, Гърция, Съединени американски щати и други На церемонията своите дипломи получиха 23 магистри, приключили влиятелната магистърска стратегия по бизнес администрация за управителни фрагменти на АУБ.

Най-много са завършващите „ Бизнес администрация “ (37%). Следват „ Журналистика и всеобщи връзки “ (15%), „ Политически науки и интернационалните връзки “ (13%) и „ Компютърни науки “ (10%). Значителен дял от абитуриентите (63%) получават две специалности. АУБ е единствената просветителна институция в района, която дава тази опция с помощта на системата liberal arts . При нея задачата е младежите да разпрострат оптимално своя капацитет. АУБ заема първите места в основни специалности съгласно формалния рейтинг на университетите на Министерството на образованието и науката от основаването му до момента.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР