Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа отправи поздравление

...
Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа отправи поздравление
Коментари Харесай

Честитки за 24 май от американското, руското и украинското посолство

Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа насочи приветствие по случай 24 май в компанията на учителя Албена Симеонова, която преподава български език на американските дипломати.

„ Честит 24 май - ден на Кирил и Методий, ден на българската писменост, култура и просвета, ден на славянската словесност! Благодарим ви, български учители! Вие сте наследници на братята Кирил и Методий, вие сте тези, които популяризират и пазят тяхното дело. Вие сте тези, които въодушевяват, образоват и отварят вратата към бъдещето на нашите деца. От името на всички нас - голямо благодаря! “, съобщи Мустафа.

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова също пусна във фейсбук приветствие към българите за 24 май. Тя приказва на български, само че не обелва и дума за българския принос. Споменава единствено концепциите на православието и славянството.

„ Скъпи български другари!

От все сърце ви приветствам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И въпреки формалните названия на този празник в нашите страни са разнообразни, идеалите му – православие, книжовност, просвета и просвещение – са непреходни полезности за народите на Русия и България.

Кирил и Методий вечно са влезнали в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на подвижническото дело на солунските братя, както и на техните възпитаници, които се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния подарък – личен алфавит. Климент и Наум Охридски, Горазд, Сава, Ангеларий, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър – през днешния ден ние отдаваме респект на всички тях. Придобиване на писмеността се е трансформирало в това велико духовно събитие, което към този момент повече от хиляда години свързва съветския и българския народ. Това е бил същински катализатор за образуване на неповторимата общославянска система на нравствените ориентири, културата и изкуството.

Подвигът на първоучителите обаче е значим освен в светския, културно-просветителски смисъл. Не по-малък е и приносът на Кирил и Методий за разпространяване на православната религия. Те са превели на основания за славяните език Евангелие и други книги на Свещено Писание, както и текстовете на църковно свещенодействие, подготвили са цяла кохорта възпитаници, които са могли да служат на разбираемия, роден за славянските нации език.

Животът на Кирил, Методий и техните почитатели не бил елементарен. Дейността им срещала сериозна опозиция на латинско-немското духовенство, което по всички способи пречело на превръщането на новия език в езика на църквата. Почти три години Методий провел в изгнание в манастира Райхенау, обаче това не понижило решимостта му да бъде правилен на своята задача.

Запазване на наследството на светите братя е почетното обвързване, което лежи върху всички славянски нации, ползващи кирилицата и изповядващи православната религия. Нека остават непокъртими цивилизационните ни основи, немалка роля във образуването на които са изиграли светите седмочисленици – те са крайъгълният камък на нашия светоглед, убеждения и показа за сегашното и бъдещето.

Честит празник, скъпи другари! “, се споделя в текста, оповестен на Facebook страницата на Руското посолство.

И Украинското посолство поздрави България по случай Деня на светите братя Кирил и Методий.

„ Днес България отбелязва огромен празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност “, написаха от украинското посолство на страницата си във Facebook.

„ Този празник също се отбелязва през днешния ден и в Украйна и се назовава Денят на славянската книжовност и просвета “, подчертаха в своето изказване.

„ Екипът на Посолство на Украйна в България поздравява всички просветители и будители – учители, учени, преподаватели, читалищни и музейни чиновници, публицисти, дейци на книжовността, просветата и културата. Желаем на всички здраве, креативно ентусиазъм и доста триумфи “, споделиха в умозаключение от украинското посолство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР