Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя определи като обезпокоителен

...
Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя определи като обезпокоителен
Коментари Харесай

Обезпокоително. Русия се оплака, че САЩ не дават виза на Лавров за Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя дефинира като " притеснителен " обстоятелството, че никой от 56-членната съветска делегация отпред с министъра на външните работи Сергей Лавров към момента не е получил виза за Съединени американски щати. Тя е нужна на съветските представители, с цел да могат да участва на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк по-късно този месец.

Новината идва на фона на влошените връзки сред Съединени американски щати и Русия от началото на непровокираната инвазия на Русия в Украйна.

" Това е още по-тревожно, защото през последните няколко месеца управляващите на Съединените щати непрекъснато отхвърлят да дават входни визи на редица съветски делегати, назначени да вземат участие в формалните събития на Организация на обединените нации ", написа Василий Небензя в писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, забелязано от Ройтерс.

По думите на Небензя молбите за визи са били подадени в посолството на Съединени американски щати в Москва. Говорител на задачата на Съединени американски щати към Организация на обединените нации сподели, че Вашингтон неведнъж е напомнял на всички страни, че " има потребност от заявките във допустимо най-кратък период ", с цел да обезпечи навременна обработка.

" Това е изключително значимо заради неоправданите дейности на Русия против нашето посолство в Русия, в това число насилственото уволняване на локален и народен личен състав на трети страни, което мощно ограничи личния състав ни и затова потенциала ни да обработваме визи ", сподели още американският чиновник.

Съгласно " съглашението за щабквартирата " на Организация на обединените нации от 1947 година Съединени американски щати са длъжни да разрешават достъпа до Организация на обединените нации на непознати дипломати. Но съгласно Вашингтон американските управляващи имат право да отхвърлят визи поради " националната сигурност, тероризъм и по външнополитически съображения ".

В Съединени американски щати за съветските дипломати в Организация на обединените нации и гостуващите съветски делегации е в действие от дълго време въведено ограничаване, съгласно което те нямат право да пътуват по-надалеч от 40 км от Ню Йорк без авансово позволение от Вашингтон.

През февруари страната глоби Лавров, като го упрекна, че е " директно виновен за непредизвиканата и противозаконна съветска инвазия в Украйна ". Със глобите се замразяват всевъзможни негови активи в Съединени американски щати и се не разрешава на американските жители да встъпват в настоятелен връзки с него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР