Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова излезе с поредно

...
Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова излезе с поредно
Коментари Харесай

Митрофанова сравни войната с Украйна с освобождението на България

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова излезе с следващо смущаващо изявление. Този път във видеообръщение тя съпостави войната с Украйна с освобождението на България.

" Голяма част от моите сънародници възприемат събитията в Украйна, както и преди 144 години като обективни и от дълго време назрели дейности за отбраната на жителите на Донбас от нацисткия киевски режим, който в продължение на осем години безсистемно избива цивилно население ", споделя тя във видеото, което сякаш е отдадено на националния празник на България, само че в действителност съдържа главно опорните точки на Кремъл за съветската инвазия в Украйна.

Любопитен подробност е, че първоначално Митрофанова не се обръща към целия български народ, а единствено към " приятелите на Русия в България ", които поздравява " сърдечно с нашия общ празник – Деня на Освобождението на България от османско робство ". Видеото е на съветски и няма надписи на български.

След това тя напомня за Руско-турската Освободителна война и декларира, че тя " отеква и през днешния ден " и стартира да приказва за нахлуването на Русия в Украйна. Тя твърди, че многочислените опити спорът да бъде позволен по дипломатически път са дали резултат.

Митрофанова не употребява думата " война ", а " специфична военна интервенция по демилитаризация и денацификация ", както и Владимир Путин назовава съветската инвазия. Тя приказва за " нашите хуманни християнски полезности ", които принудили Русия да предприеме дейности против Урайна поради Донбас. Изказването ѝ идва на фона на многочислени известие за това, че Русия обстрелва жилищни региони в доста украински градове.

" В този ден бих желала да прикани българските жители да се замислят и да погледнат на протичащото се в Украйна с незамъглен от антируската агитация взор. В момента в Украйна се организира специфична военна интервенция по демилитаризация и денацификация на незаконното киевско ръководство, което от 2014 година води война със личния си народ. Ще допълня, че в своята история Русия в никакъв случай не е започвала войни – тя ги завършваше ", споделя Митрофанова и декларира, че е уверена, че " нашата идея е вярна ".

В края на изявлението си тя се връща към днешния празник и този път поздравява " всички жители на България с националния празник ".

Преди дни съветското посолство излезе с обява, в която се приказва за „ Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги “, с което наскърбява и България. От българското външно министерство желаеха опрощение и настояха обявата да бъде свалена, само че и досега това не е станало.

Същото ли е?

В края на 2013 година държавното управление на проруския украински президент Виктор Янукович отхвърли под натиска на Москва да подпише съглашението за асоцииране на Украйна към Европейски Съюз, макар политическите обещания. Най-големият конкурент на Янукович бе хвърлената в пандиза прозападна Юлия Тимошенко. Отказът на Янукович да подпише с Европейски Съюз докара до огромни митинги в Киев и други огромни градове на страната.

Историята ще запомни кървавия Евромайдан в Киев, който стартира на 21 ноември и продължи три месеца преди да стартират убийствата. Протестиращите съумяха да щурмуват редица държавни здания, а специфичните полицейски елементи използваха снайперисти, с цел да убиват цивилни хора. По публични данни убитите протестиращи за три дни са над 100 души. Прозападни митинги, въпреки и малобройни, имаше даже в Донецк и Луганск.

По това време украинското общество беше мощно разграничено,. Над 45% от украинците подкрепяха участието в Европейски Съюз, до момента в който над 35% от тях упорстваха за участие в Митническия съюз на Русия, Беларус и Казахстан.

В разгара на кървавото потушаване на Евромайдата украинският парламент гласоподава на 22 февруари 2014 година за отстраняването на президента Виктор Янукович. В нощта предиу гласуването той се изтегля скрито в Русия, охраняван от съветските специфични част (Спецназ).

Само два дни по-късно се организираха проруски митинги на съветския полуостров Крим, а на 27 февруари в Крим се появиха съветски бойци без отличителни знаци, които помогнаха за провеждането на мълниеносен референдум за присъединението на Крим към Русия на 16 март. Русия разгласи Крим за собствен пет дни по-късно.

Безредиците в Донецк и Луганск започнаха без закъснение при започване на април. И до момента формалната версия на Русия и сепаратистите е, че най-обикновени протестиращи миньори без никакъв военен опит са съумели да се провеждат, да намерят отнякъде тежки оръжия и да откъснат за малко от Украйна територия с размер на половин България. Свидетели и интернационалните наблюдаващи обаче приказват за хиляди чудесно готови военни с униформи без отличителни знаци са атакували украинската войска. Това са станалите известни „ дребни зелени човечета “.

По това време положението на украинската войска е плачевно, само че все пак Киев съумява да си върне част от териториите в Донбас. Конфликтът води до над 13 000 жертви и от двете страни. Допреди съветската инвазия над 20 000 украински военни охраняваха контактната линия със сепаратистите, следени от представителите на Ораганизацията за сигурност и съдействие в Европа.

Точно преди началото на войната на Путин украинското общество към този момент бе трансформирало коренно настройките си към участието в НАТО. Над 60% от украинците подкрепяха приемането на страната им в НАТО спрямо едвам 30% през 2013 година. Планът за деяние за приемането на Украйна в НАТО датира още от 2008 година, а Русия употребява този мотив, с цел да нахлуе 14 години по-късно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР