Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова обясни

...
Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова обясни
Коментари Харесай

Посланик Митрофанова: Русия не иска България да напуска НАТО

Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова изясни пред NOVA ескалацията на напрежението и информациите, че страната се готви да нападне Украйна. Тя изясни и какво тъкмо значи настояването на Москва НАТО да се върне към границите си от 1997 година и по какъв начин това визира България. Посланикът засегна и тематиката с газовите доставки и опцията за енергийна рецесия у нас след налагането на наказания против Русия.

„ Прекият въпрос е обвързван с нервността, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по секрети пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент към този момент сподели, че не вижда никаква опасност, секретарят на съвета по сигурността на Украйна счита, че няма заплаха. Но все пак Съединени американски щати и Англия, на първо място НАТО, интензивно въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е извънредно небезопасно за в бъдеще”, сподели тя за напрежението по оста Русия - Украйна.

По думите на Митрофанова някой се пробва да предизвика, в случай че не война, то някакви военни дейности, след което може да има „ доста съществени санкции”.

„ Русия счита за неприемлива даже мисълта за война с Украйна. Бих желала да обясня на жителите на България, че не става въпрос въобще за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се употребява като претекст за напъване на ситуацията и в случай че разгледате историята – и вие, и европейците отлично знаете, че Украйна и Грузия бяха една алена линия за Руската федерация, след която последва този отговор”, разяснява още тя.

„ Важно е да се сложи главният въпрос – защо ни е на нас Украйна? За какво ни би трябвало да стартираме война против Украйна? Какъв е смисълът? Какви задания ще решим с тази война? Никакви задания не решаваме. Украйна е наш комшия. Ние би трябвало да живеем спокойно с тях. Какво може да стане съгласно мен през днешния ден? Може да стане някаква провокация. Провокация във връзка с Донецка и Луганска република”, добави Митрофанова.

„ Ние сме против участието на Украйна във неприятелски на Русия блок. Затова - това е една проява на мощ, с цел да се успокоят тези, които биха желали да предизвикат нещо в Украйна”, безапелационен е посланикът на Русия у нас.

Относно настояването на Москва НАТО да се върне към границите си от 1997 година Митрофанова изясни, че това не визира България, защото няма бази или стратегически настъпателни оръжия у нас.

„ Не става въпрос страните, които са влезнали в НАТО след 1997 година, да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, лимитирана от 1997 година. Не става въпрос за България въобще, тъй като в този момент няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия”, уточни съветският дипломат у нас.

Митрофанова добави, че Румъния ненапълно е наранена от това искане. „ Става въпрос само за това, а не България да напусне НАТО или Румъния да напусне НАТО. Разбира се, това е ваше суверенно право и това право апропо е записано в Хартата - всяка страна има правото да избира Алианса за гарантиране на сигурността ѝ”, уточни тя.

Според нея България би се трансформирала в цел на Русия, в случай че у нас бъдат ситуирани военни бази и стратегически оръжия, ориентирани против страната. Такива все още обаче няма, по тази причина Митрофанова съобщи: „ Не сте цел и вярно държавното управление ви не се изрича изключително внезапно по този повод”.

Коментар от съветския дипломат у нас пристигна и за опцията страната ни да се трансформира в икономическа цел поради наказания против Русия, които могат да обиден доставките на газ.

„ Смятам, че България това въобще не я визира, тъй като първо Русия постоянно, даже и в най-трудни времена, в случай че си спомняте - за Съветския съюз - наказания имаше, опасност и така нататък, само че Русия постоянно е била един сигурен външнотърговски доставчик”, посочи тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР