Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес

...
Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща днес
Коментари Харесай

Митрофанова трябва да се яви днес във Външно за случая Грозев

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова e извикана на среща през днешния ден в Министерството на външните работи (МВнР). На срещата ще бъде разисквана възбраната за проучване на български език в окупираните региони на Украйна от Руската федерация, свалянето на портрети на български исторически персони, както и оповестеното търсене на българския проверяващ публицист Христо Грозев, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Журналистът от проверяващия уебсайт " Белингкат " Христо Грозев бе разгласен за търсене от Русия. В известие на министерството на вътрешните работи на Русия се споделя, че той е търсен за нарушение на " член от Наказателния кодекс на Руската федерация ".

Ще се яви ли обаче съветската дипломатка, следва да забележим. Припомняме, че тя към този момент един път отхвърли среща, откакто бе привикана от Външно поради изпъден съветски резидент. Това се случи през март. Митрофанова два дни разиграва министерството и най-после се озова на връх Шипка - да сервира венец по случай националния ни празник.

Ето и какви позиции са изразили досега българските политически представители, припомнени от Българска телеграфна агенция:

От ГЕРБ-СДС обявиха, че посредством своите евродепутати ще срещнат със случая Европейската национална партия и европейските си сътрудници и ще дадат публичност към всички европейски институции.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в Европейския парламент и стартира междупартийна самодейност в поддръжка на Христо Грозев. Кючюк прикани за общоевропейска отбрана на журналиста и изпрати писмени въпроси до Върховния представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Във фейсбук страницата си ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ написа: " Защитата на главните свободи и цивилен права, правото на отстояване на справедлива журналистическа позиция са едни от главните цели на Движение за права и свободи и ние няма да спрем да пожелаваме държавните институции да бъдат дейни ".  

Даниел Лорер от " Продължаваме промяната " съобщи, че ще предложи още в първия работен ден на Народното събрание да бъде извикан министърът на външните работи за чуване в комисията по външна политика.

От Българска социалистическа партия означиха в позиция, че чакат българските институции да изискат спомагателна информация от съветската страна за изясняване на случая и да потърсят подпомагане от партньорските служби и европейските и интернационалните организации. Правото на свободно изложение е в основата на демокрацията и Българска социалистическа партия възразява против всеки директен или индиректен опит за посягане против него, показаха още от партията.

И от " Български напредък " обявиха, че осъждат всевъзможни опити за напън и наказателно гонене на публицисти поради тяхната работа и настояха българското държавно управление да инициира всички нужни дейности, с цел да се обясни казусът в най-кратки периоди.

От " Възраждане " оповестиха Грозев за британски сътрудник.

Българските институции са в контакт с Христо Грозев още преди медийните изявления по тематиката и са подхванати ограничения за гарантиране на неговата сигурност, в това число посредством съдействие с партньорските служби, оповестиха от прессекретариата на президента.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР