Посланикът на Република Турция заяви, че думите му са били

...
Посланикът на Република Турция заяви, че думите му са били
Коментари Харесай

Турският посланик обвини българските медии в неправилна интерпретация на изказването му


Посланикът на Република Турция съобщи, че думите му са били неправилно интерпретирани от медиите, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой е бил извикан през днешния ден в Министерството на външните работи от шефа на Дирекция "Югоизточна Европа " Деян Катрачев, с цел да изясни изявлението си от 11 май 2019 година, в което приканва апропо българските управляващи да насърчат проучването на турски език като причина за увеличение на турските вложения в страната. Пред посланика е била изразена позицията, че изявлението му е политически недопустимо и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки. Беше очебийно, че турските вложения в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв метод с проучването на турски език, а следва да се основават на икономическа логичност. Изтъкнато беше, че турските вложители следва да се преценяват с формалния език в България и по- уместно би било те да поддържат подготовката на фрагменти, владеещи български език. В същото време в България проучването на непознати езици е въпрос на свободен избор на всеки български жител, а изискванията за това са налице.

Изразени са били и упованията на България турската страна да се придържа към фундаменталните правила на които се базират двустранните ни връзки, а точно добросъседство, равнопоставеност, взаимно почитание и невмешателство във вътрешните работи.

Посланикът на Република Турция от своя страна е декларирал, че думите му са били неправилно интерпретирани от медиите. Той е дал текста на своето изявление, като е обяснил, че не е отправял рекомендации за наложително проучване на турски език от страна на българските жители.

Посланик Улусой е декларирал, че турската страна няма желание да се намесва по какъвто и да е метод във вътрешната политика на Република България, а в активността си той се управлява напълно от задачата да развива другарските и взаимноизгодни връзки с България.

В рамките на месец това е втора сходна среща на външното ни министерство с турски посланик. При първия случай ставаше дума за изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу по време на избирателен протест. Тогава той афишира, че Турция се е намесила, с цел да се промени Законът за вероизповеданията и да бъдат опростени задълженията на Мюфтийството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР