Посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок е поканена

...
Посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок е поканена
Коментари Харесай

МВнР ще търси съдействие от посланика на Турция заради инцидента край Елхово

Посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок е поканена на среща в българското външно министерство по случая с убития служител на реда на границата край Елхово . Това заяви на брифинг служебният министър на външните работи Николай Милков.

По време на диалога ние ще потърсим подпомагане и ще изразим безпокойствие за това, което се случва от двете страни на границата и в случай че би трябвало ще предложим подпомагане, съобщи Милков. 

Външният министър Николай Милков посрещна у нас своя сътрудник от Република Северна Македония Буяр Османи.  

" Радостен съм да поздравявам с " добре пристигнал " моя добър сътрудник и другар Буяр Османи. Неговото посещаване в България се случва в един доста значим интервал. Това е интервал, в който и двете страни са подложени на обилни въздействия от връхлитащите ни рецесии. Кризи от всевъзможен темперамент: растящи цени на енергоресурсите, спирането на вериги за доставки, закани за сигурността. В същото време нашите връзки, също по този начин бяха минали през интервали, които могат да бъдат окачествени като комплицирани ", съобщи външния министър Николай Милков, който посрещна у нас своя сътрудник от Република Северна Македония Буяр Османи.

" Да върнем един положителен дневен ред в двустранните връзки, нещо, което като че ли последните месеци и от двете страни на границата, усещаме, че се е позагубило ", съобщи Милков. 
 Буяр Османи БГНЕС
" Парадокс е това да имаме една визия за развиването на района и за развиването на нашите двустранни връзки. Парадокс е да имаме и механизъм за тяхното решение, който се дефинира от подписаните двустранни документи. Имам поради контракта от 2017 година, също по този начин протоколите сред държавните управления на двете страни. Имаме и многостранно поети задължения, скрепени с подписите на всички страни членки от Европейския съюз. И в това време да се оказва, че е на разположение една атмосфера, която не е положителна в развиването на нашите връзки. Именно това се опитваме да преодолеем с това посещаване ", съобщи външният министър Милков.

" Наред с въпросите, които ние обсъдихме за съществуващи спънки, които следва да преодоляваме, знаете обстановката, обвързвана с клубовете, обстановката с вписването на българите в Конситуцията, ние се спряхме и на позитивните неща в нашите двустранни връзки ", съобщи Милков за тематиките на диалог сред двамата външни министри. 

Сред позитивните неща Милков означи и комерсиалния стокообмен в размер на над 1 милиард лв.. 

Обсъдена е и ролята на България като газов хъб на Балканите, дружно със строителството на интерконектора и връзката сред Кюстендил-Жидилово. 

" Смятам за триумф контракта за междусистемната газова връзка Кюстендил-Жидилово ", удостовери Буяр Османи. 

Османи посочи, че комерсиалният стокообмен все още е 710 милиона евро , с наклонност да стигне и 1 милиард евро до края на годината. Това  отрежда пето място по стокообмен на България с Република Северна Македония. 

Веницианската комисия да каже дали има противоречиви детайли в закона за клубовете, който бе признат в РСМ, прикани Османи. 

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР