Посланикът на Кралство Испания в Република България Алехандро Поланко Мата

...
Посланикът на Кралство Испания в Република България Алехандро Поланко Мата
Коментари Харесай

Посланикът на Испания и кметът на Монтана обсъдиха бъдещи проекти за сътрудничество /снимки/

Посланикът на Кралство Испания в Република България Алехандро Поланко Мата дойде за повторно в Монтана тази година. Поводът е откриването на документалната галерия "Дипломация през сърцата на два народа”, отдадена на 110 годишнината от установяването на дипломатически връзки сред България и Испания. Експозицията е подредена във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев ". Монтана е петият град в страната, където тя се демонстрира. Преди откриването й испанският дипломат бе посрещнат от кмета на общината Златко Живков.
„ Има задоволително съображение тази галерия да гостува през днешния ден в Монтана. Тук се намират най-големите испански вложители в страна ", съобщи кметът.
"Двете компании „ Фитинги” и „ Гуал” обезпечават работа на над 600 души в града. Това е съдействие, което сме изграждали, развивали и е извънредно значимо за нас. Разговаряхме с посланика за опциите, които можем да изпълним в взаимни европейски планове за интеграция на малцинствата”, добави още Живков.
„ За нас е същинско наслаждение да сме тук ", съобщи дипломат Поланко.
"Освен икономическото съдействие, ние доразвиваме нашите връзки като представяме тази галерия през днешния ден тук. Испания е една от първите страни, които признават Независимостта на България. От установяването на дипломатическите връзки на 8 май 1910 година до днешни дни те имат извънредно развиване в сферите на културата, преподаването на езика, сефарадската общественост, политическия и икономическия продан, само че подемът им е след приемането на България в Европейския съюз”, разяснява той.
Документалната галерия е проведена със съдействието на Държавната организация "Архиви " и Посолството на Кралство Испания в България.
В Испания живеят и работят над 125 хиляди българи. В кралството има 44 български неделни учебни заведения, над 50 български и смесени асоциации, 3 български православни общини в областите Валенсия, Кастилия и Леон и Каталония.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР