Посланикът на Европейския съюз в Куба е бил отзован в

...
Посланикът на Европейския съюз в Куба е бил отзован в
Коментари Харесай

ЕС отзова посланика си в Куба, призовал Байдън да подобри отношенията с Хавана

Посланикът на Европейския съюз в Куба е бил отзован в Брюксел за пояснения, откакто подписа отворено писмо с апел към президента Джо Байдън да анулира комерсиалното ембарго на Съединени американски щати над острова, заяви представител на шефа на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел, представен от Франс прес и Асошиейтед прес.

" Поискахме от посланика да пристигна в Брюксел, с цел да даде пояснения на Върховния представител " за външната политика, сподели представителят Петер Стано.

Посланикът на Европейски Съюз - испанецът Алберто Наваро, би трябвало да изясни за какво е подписал такова писмо и каква е била мотивацията му.

Борел беше заставен да го отзове, откакто 16 европейски депутати желаеха промяната на непрекъснатия представител на Европейски Съюз в Куба за тежко нарушение.

Междувременно кубинският отстъпник Хосе Даниел Ферер беше задържан нощес , а през днешния ден - 10 часа по-късно, освободен, заяви Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че е бил жертва на " принудителен и случаен арест ", във видео, публикувано в ЮТюб от неразрешената опозиционна група Патриотичен съюз на Куба, която той оглавява.

Ферер, който сега изтърпява присъда домакински арест за период от 4 години и половина в Сантяго де Куба, е един от най-известните опозиционери измежду тези, които избраха да останат в Куба, вместо да заминат в заточение, отбелязва организацията.

Във видеото дисидентът споделя, че е бил разпитан от съдийка, която го предизвестила, че ще отиде в пандиза, в случай че не приключи политическата си активност.

" Моят отговор беше: хвърли ме незабавно в пандиза и умножи присъдата по 20 , тъй като тези оскъдни 4 години и половина са някаква смешка ", показва Даниел Ферер.

Според членове на дисидентската група служители на реда обкръжили през вчерашния ден дома на Ферер, в квартал Алтамира в Сантяго де Куба, преди да обхванат вътре и да го отведат през задната врата.

Стано не отговори на въпрос дали Наваро ще бъде уволнен.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР