Посланикът на ЕС в Судан е бил нападнат в собствената

...
Посланикът на ЕС в Судан е бил нападнат в собствената
Коментари Харесай

Судан: Посланикът на ЕС е нападнат, ООН зове за прекратяване на огъня

Посланикът на Европейски Съюз в Судан е бил атакуван в личната си резиденция преди няколко часа, написа ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел в Туитър.

„ Това съставлява жестоко нарушаване на Виенската спогодба. Сигурността на дипломатическите пространства и личния състав е съществена отговорност на суданските управляващи и обвързване по силата на интернационалното право “, добави той.

Борел не даде спомагателна информация по отношение на положението на посланика.

БГНЕС напомня, че насилието в Судан избухна след седмици на изострящо се напрежението сред военния водач Абдел Фатах ал-Бурхан и неговия заместител, военизирания пълководец Мохамед Хамдан Дагло, по отношение на плануваното консолидиране на паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) на Дагло в постоянната войска. Интеграцията беше основен детайл от договарянията за завършване на договорка, която трябваше да върне страната към гражданско ръководство и да постави завършек на политико-икономическата рецесия, провокирана от военния прелом през 2021 година

Договореностите сред Дагло и Бурхан на два пъти отложиха подписването на съглашение с цивилни фракции, определящо пътна карта за възобновяване на демократичния преход, пресечен от преврата през 2021 година

Посланик на Европейския съюз в Судан е ирландският посланик деец Ейдън О " Хара. Говорителката на Европейски Съюз Набила Масрали съобщи пред Агенция Франс Прес, че той е " добре " след нападението.

" Сигурността на личния състав е наш приоритет ", сподели тя. " Делегацията на Европейски Съюз не е била евакуирана. Мерките за сигурност се правят оценка. "

В боевете сред суданската войска и съперничеща си паравоенна секта починаха към 200 души, а 1800 бяха ранени след тридневни градски боеве.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани враждуващите страни в Судан неотложно да прекратят военните дейности. Неговият делегат в Хартум заяви, че минимум 185 души са починали в сраженията.

Ръководителят на Организация на обединените нации съобщи, че всяко по-нататъшно изостряне на спора сред армията и паравоенните сили, ръководени от съперничещи си генерали, " може да има опустошителни последствия за страната и района ".

Насилието продължава към този момент трети ден, а броят на починалите набъбна до минимум 185 души, съобщи Фолкер Пертес, специфичен представител на Организация на обединените нации за Судан.

" В непрекъснат контакт съм с водачите на двете страни ", съобщи Пертес пред кореспонденти в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Организация на обединените нации е прекратила огромна част от интервенциите си в страната, съобщи представителят на Гутериш, Стефан Дюжарик и акцентира, че Организация на обединените нации " няма да желае от чиновниците си да вървят на работа, когато явно не е обезпечена тяхната сигурност ".

" Тези възобновени боеве единствено утежняват така и така нестабилната обстановка, като принуждават организациите на Организация на обединените нации и нашите филантропични сътрудници краткотрайно да прекратят доста от нашите над 250 стратегии в Судан ", съобщи координаторът на Организация на обединените нации за незабавна помощ Мартин Грифитс.

" Последиците от това прекъсване ще се усетят незабавно, изключително в региона на продоволствената сигурност и хранителната поддръжка, в страна, в която към 4 милиона деца, бременни и кърмещи дами страдат от тежко недохранване ", добави той.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира съвещание при закрити врата по отношение на обстановката в Судан.

Трите африкански страни, членуващи в 15-членния Съвет - Гана, Габон и Мозамбик - разгласиха взаимно изказване след съвещанието, в което приканиха за " неотложно преустановяване на огъня ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР