Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир е оптимист, че

...
Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир е оптимист, че
Коментари Харесай

Посланикът на ЕС в Скопие с призив Северна Македония и България да намерят решение

Посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гир е оптимист, че през първата половина на годината може да се чака първата междуправителствена конференция сред Македония и Европейски Съюз, което ще значи началото на договарянията за пълноправно участие.

В изявление за Македонската осведомителна организация (МИА) Гир сподели, че Португалия се е заела, че по време на нейното председателство на Европейски Съюз започването на договаряния с Македония ще бъде предпочитан въпрос, цитира думите му скопското електроно издание “360 степени “.

„ Нека единствено да се върнем към събитията от предходната година през март - историческото решение, взето от Европейския съюз. Това значи, че 27-те държави-членки са се съгласили да стартират договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Следващата стъпка е да се хармонизира рамката за договаряния и да се организира първата междуправителствена конференция, когато в действителност ще стартира самия развой на договаряния. Тези договаряния не престават в Брюксел и в действителност португалското председателство даде обещание да помогне и да форсира процеса.

"Междувременно това, което е значимо, е Северна Македония, дружно с България, да се ангажират двустранно в опит да намерят решение, задоволително и за двете страни, което ще разреши на процеса да продължи напред. " споделя Гиър.

Той съобщи, че изцяло схваща, че хората в страната се усещат разочаровани и нетърпеливи да продължат напред, само че също по този начин акцентира, че придвижването напред изисква ангажираност по тези въпроси.

"Има доста образци от предишното, когато с непрестанен ангажимент нещата вървят напред и съм огромен оптимист, " прибавя Гир.

Според него са нужни две неща - първото е Република Северна Македония и България да продължат да се ангажират с решаването на своите въпроси на двустранна основа и второ - в това време държавното управление да приложи и форсира процеса на промени. Защо има значение - първо, тъй като това е от най-голямо значение за жителите, само че второ, промените и то обвързваните с Европейски Съюз промени са най-бързият метод за доближаване и присъединение към европейското семейство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР