Посланикът на Египет Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали и ректорът

...
Посланикът на Египет Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали и ректорът
Коментари Харесай

Посланикът на Египет и ректорът на ВТУ обсъдиха сътрудничество между университети в двете държави

Посланикът на Египет Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали и ректорът на ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” проф. доктор Христо Бонджолов организираха работна среща, на която бяха разисквани съдействието на великотърновския ВУЗ с египетски висши образователни заведения. Дискутирани бяха бъдещите взаимни начинания и проучването на арабски език във ВТУ.

На срещата участва и доцент доктор Димитър Димитров, зам.-ректор по интернационалното съдействие на Великотърновския университет. По време на диалога ректорът срещна госта с проучването на арабски език, който се преподава в специалността Приложна филология от образователната 1992 – 1993 година, когато се открива компетентност с проучване на арабски език като втори непознат език към катедра „ Класически и източни езици и култури “.

До 2004 година са се дипломирали 73 студенти от 7 випуска. Те са се осъществили сполучливо в професионални сфери, предполагащи висока степен на притежаване на арабски език. През интервала 1992 – 2006 година се образоват 100 студенти в специалностите Английски и арабски език и Френски и арабски език.

През образователната 2017 – 2018 година следват 6 студенти /в трети и четвърти курс/ в специалностите Български език и арабски език и Приложна филология. Английски език и арабски език.

В момента арабски език се предлага като втори непознат в специалността Приложна филология с два непознати езика – преводачески профил, Приложна филология с британски език и втори непознат език с осведомителни технологии.

Ректорът показа, че има контрактувани лектори по арабски език и по български език на разменни начала, надлежно във Великотърновския университет и в Университета Ал Мансура.

Проф. Хр. Бонджолов описа на Негово Превъзходителство за подписаните контракти за съдействие на Великотърновския университет с Университета Ал Мансура, Университета Суецки канал, както и с Върховния съвет за паметниците на културата към Министерството на културата на АР Египет, който е подписан със съдействието на Почетния лекар на Великотърновския университет проф. доктор Захи Хауас – Генерален секретар на Висшия съвет за запазване паметниците на културата и заместник-министър на културата на Египет.

„ Най-активни са връзките с Университета Суецки канал, където се реализира продан на преподаватели и студентски групи. С Университета Ал Мансура се реализира най-вече преподавателски продан, само че тази година отпътува и група студенти от Стопанския факултет на Университета. Беше подписан и анекс към контракта за разширение областите на съдействие. “

Проф. доктор Христо Бонджолов предложения Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали да бъде посетител на тържественото честване на Патронния празник на ВТУ, което ще се организира на Деня на светите равноапостоли братята Кирил и Методий на 11 май.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР