Посланикът на Азербайджан в Сърбия, Черна гора и Босна и

...
Посланикът на Азербайджан в Сърбия, Черна гора и Босна и
Коментари Харесай

Арестуван е посланика на Азербайджан в Сърбия, Черна Гора и Босна и Херцеговина

Посланикът на Азербайджан в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина Елдар Хасанов беше задържан в Азербайджан през днешния ден по съмнение в заграбване на огромни суми пари от бюджета, както и други закононарушения, заяви МИА по данни на пресслужбата на държавната сигурност на Азербайджан.
Арестът на посланика на Азербайджан в Белград Елдар Хасанов е коментиран от сръбския външен министър Ивица Дачич: „ Това е вътрешен въпрос на Азербайджан и техните органи за сигурност и правосъдни органи, Сърбия няма да се намесва в него. Хасанов беше задържан в Азербайджан “.
Според изказването на пресслужбата на държавната сигурност на Азербайджан Хасанов е арестуван като обвинен в следствието, а наказателната процедура е в развой на следствие.
" Хасанов беше задържан в Азербайджан като част от следствие, стартирано от ръководителя на тръжната комисия на Министерството на външните работи Фархад Мола против няколко длъжностни лица, за корист с служба и съществени вреди против ползите на страната ", се споделя в изказването.,
Елдар Хасанов е дипломат на Азербайджан в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина със седалище в Белград от 28 март 2013 година Той е работил в Министерството на вътрешните работи на Азербайджан през кариерата си, а през 1992 и 1993 година е бил началник на Националното бюро на Интерпол в тази страна, съгласно формалната му биография на уеб страницата на посолството.
Арестът на дипломат Елдар Хасанов идва на фона на обтегнатите връзки сред Сърбия и Азербайджан поради обвинявания от управляващите в Баку, че Сърбия е доставяла минохвъргачки и муниции в Армения, които са били употребявани по време на спора, избухнал на азербайджано-арменската граница наскоро.
На 20 юли Министерството на външните работи на Азербайджан прикани посланика на Сърбия в Баку Даница Вейнович, от който заместник-министърът на външните работи Калаф Калафов " изиска пояснение " и Сърбия да проверява случая.
В документално изказване пред сръбски медии на 31 юли дипломат Елдар Хасанов съобщи, че това е „ сензитивен въпрос “ за тях и че не е изненада доставката на сръбско оръжие в Армения, което е провокирало отчаяние и надълбоко страдание от страна на Азербайджан.
" Следователно, Азербайджан чака от сръбската страна публична оценка на доставките на оръжие в Армения в духа на стратегическото партньорство сред двете страни ", се споделя в писмен отговор от дипломатическата задача на Азербайджан в Сърбия.
На 7 август сръбският президент Александър Вучич беседва по телефона с президента на Азербайджан Илхам Алиев за износа на оръжие и военна техника за района и изрази решимостта на Сърбия да не се намесва в съществуващите разногласия, като в същото време зачита неприкосновеността на границите на държавите-членки на Организация на обединените нации ", обявиха от кабинета на Вучич.
Четири дни по-късно сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович пътува до Азербайджан след срещата си с посланник Хасанов в Балград на 4 август.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР