Послание за единството между Гърция и Кипър пред продължаващите турски

...
Послание за единството между Гърция и Кипър пред продължаващите турски
Коментари Харесай

Гърция и Кипър са в единен фронт срещу Турция

Послание за единството сред Гърция и Кипър пред продължаващите турски противозаконни дейности в Източното Средиземноморие насочи през днешния ден президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу от Никозия. Официалното ѝ посещаване в Кипър е първата ѝ аудиенция в чужбина след заемането на този пост през март, съобщи БНР.

„ Двете страни имат обединен дипломатически фронт, постоянно управителен от общия и народен интерес и учреден на интернационалното право”, акцентира Екатерини Сакеларопулу по време на диалога си през днешния ден с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Двамата държавни глави разискаха рецесията в района и координираха дейностите си единствено дни преди европейската среща на върха в края на тази седмица, отдадена на връзките ЕС-Турция.

Напускането на региона от турския проучвателен транспортен съд „ Оруч Реис” е „ стъпка към деескалация, само че следва да забележим дали това е тактически ход или избор, който има небосвод и приемственост”, съобщи госпожа Сакеларопулу.

„ Изключителната цел на интензивните дипломатически дейности, които подхващаме, е да деескалираме рецесията и да сложим завършек на противозаконните дейности на Турция в региона”, уточни и кипърският ѝ сътрудник Никос Анастасиадис. Двамата президенти разискаха също по този начин обновяване на договарянията в границите на Организация на обединените нации за разрешаване на Кипърския въпрос и преустановяване на турската окупация на острова. Президентът на Гърция ще направи особено послание на пленарна сесия на кипърския парламент
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР