Посланичката на Германия в Пекин бе извикана в китайското външно

...
Посланичката на Германия в Пекин бе извикана в китайското външно
Коментари Харесай

МВнР в Пекин привика посланичката на Германия, след като Бербок нарече Си Дзинпин диктатор

Посланичката на Германия в Пекин бе извикана в китайското външно министерство след думи на немската външна министърка Аналена Бербок, нарекла китайския президент Си Дзипнин " деспот ", предадоха международните организации, като се позоваха на представител на немското външно министерство. Посланичката е била извикана през вчерашния ден в китайското външно ведомство, прецизира Българска телеграфна агенция.

Китай дефинира през днешния ден като политическа провокация изявлението на Бербок, направено в изявление за телевизия " Фокс нюз " на 14 септември по време на нейна аудиенция в Съединени американски щати.

" Тези мнения са извънредно неуместни и съставляват съществено накърняване на политическото достолепие на Китай, както и открита политическа провокация ", съобщи говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

Бербок направи това изявление, до момента в който говореше за войната в Украйна. Тя сподели: " Ако Путин би трябвало да завоюва тази война, какъв знак това би изпратило на другите диктатори по света, като Си, като китайския президент? Ето за какво Украйна би трябвало да завоюва тази война ".

Говорител на немския канцлер Олаф Шолц през днешния ден съобщи, че методът по който Китай е ръководен, посредством еднопартийна система, не дава отговор на " нашите демократични хрумвания ", само че той въпреки всичко не загатна термина " деспот ", употребен от Бербок.

Китай е първи търговски сътрудник на Германия, само че Германия от няколко месеца втвърди тона към Пекин, като в същото време се пробва да понижи зависимостта на стопанската система си от Китай и да отбрани по-добре стратегическите си ползи пред един все по-настъпателен Китай.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР