Поскъпват само качествените жилищаЧужденците се завръщат на пазара на ваканционни

...
Поскъпват само качествените жилищаЧужденците се завръщат на пазара на ваканционни
Коментари Харесай

Французи и германци купуват имоти по морето

Поскъпват единствено качествените жилища


Чужденците се завръщат на пазара на ваканционни парцели у нас през тази година, предвиждат брокери.

Причината за активизирането на интереса е оповестеното желание от страна на държавното управление България да влезе в чакалнята на еврозоната, изясни за “Труд ” Илияна Василева, заместник-председател на Сдружението на брокерите на недвижими парцели.

Отчитаме растеж на запитванията от французи, белгийци и швейцарци за покупка на парцел за отмора в региона на Бургас и Слънчев бряг. 30% от тях към този момент са купили подобен, само че други се отхвърлят поради неналичието на законодателство, което да контролира връзките с наемателите, изясни тя. В Слънчев бряг са се появили и турски вложители, които търсят първокласни парцели. Купувачи са и българи, които са икономисали средства от работа в чужбина и желаят да ги вложат във ваканционен парцел.

Във Варна интерес към покупка на дом за отмора има от страна на немските пенсионери. “Харесва им в България, стандартът е добър за тях, само че поради езика е по-трудна тяхната социализация ”, разяснява за “Труд ” Добромир Ганев, зам.-председател на УС на Национално съдружие “Недвижими парцели ”. По думите му поради икономическите наказания против Русия и усложнената обстановка там, нейните жители не са към този момент най-активните купувачи на такива парцели у нас. А и скоро не се чака завръщането им на този пазар. Заради отлива на руснаците има спад на покупко-продажбите през 2017 година по отношение на миналата година. Продажбите в Балчик са с 11% по-малко, в Бяла – с 18%, в Каварна – с 14%, в Несебър – с 2% и единствено в Поморие бележат растеж от 4%.

По-атрактивно си остава Южното Черноморие поради близостта с летището в Бургас. Само в Несебър са изкупени толкоз парцели, колкото в Балчик, Бяла и Каварна взети дружно. Цените са в необятен диапазон и варират сред 400-500 до 2000 евро на квадратен метър, добави Ганев.

Освен позитивните упования за огромните градове и ски курортите, през 2018 година ще забележим и засилена интензивност по морето от страна на български купувачи – локални и такива, които живеят в чужбина и търсят собствен ваканционен парцел. Те проучваха пазара през тази година и считаме, че ползата им ще се материализира допълнително имотни покупко-продажби от пролетта на 2018 година, разясниха от “Адрес ”.

Оттам предвиждат, че темпът на повишаване на цените ще се успокои, само че като цяло интензивността ще се резервира и следващата година имотният пазар ще бъде още веднъж измежду най-атрактивните за вложения.

След като през 2017 година имотният пазар в София означи растеж от 10% на цените, през тази упованията са застой, като повишаване ще има единствено на първокласните жилища, удостоверява и зам.-председателят на Сдружението на брокерите на недвижими парцели. Цените в столицата са в огромен диапазон – от 700 – 800 евро на кв. м за панелка в крайните квартали до 2000 евро на кв. м за разкош парцел в влиятелен квартал. Купувачи още веднъж ще бъдат младежи, които са пристигнали от провинцията да работят в София и теглят заем за жилище, изясни специалистът.

Във Варна търсене на градски жилища има, само че няма предложение. Липсата на качествени парцели увеличи цените на зелено до 600 евро за кв. м, а в най-предпочитаните квартали като “Чайка ” – до 1000 евро за кв. м, изясни Василева. В Бургас цените са към 300-400 евро на кв. м. за градски жилища, само че липсва ново строителство. Това увеличи с 10% цените на нови жилища, като наклонността ще продължи и през тази година, предвижда Илияна Василева. За Пловдив брокерите чакат до 5 растеж на градското строителство, поради мощното търсене на нови парцели.

Застой в цените ще има и в региона на Велико Търново и Габрово. Дори и след рецесията там нямаше повишаване на жилища и междинната цена на квадрат е 200-300 евро, уточни Василева. През тази година се чака интензивно търсене на промишлени парцели в региона, поради изработката на тунела под Шипка – най-вече на пространства за заведения и хранилища.

Брокери чакат растеж от 10%


В София квадратът мина 1500 евро
 0203_2_209284

Купувачите не бързат със договорката

Цените в София се покачиха приблизително с 16% през 2017 година по отношение на миналата и междинната доближава 1050 евро на кв. м, демонстрират данните за пазара в столицата на Bulgarian Properties.

Това съставлява ускорение на растежа на цените в столицата по отношение на 2016, когато измерихме растеж от 14,7%, изясняват брокерите. Най-много закупени жилища през 4-тото тримесечие на предходната година има в кварталите Кръстова вада, Студентски град и Витоша с почти еднакъв дял на продажбите в тях. Младост 4 беше извънредно издирван, само че заради лимитирано предложение, изключително на двустайни жилища, покупко-продажбите там бяха отсрочени в изчакване на по-добро предложение, разясняват от компанията.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където междинните цени за миналото тримесечие са били 1 510 евро/кв. м. в центъра и 1 407 евро/кв. м. в Лозенец. И в двата квартала желани са първокласни жилища с най-малко 2 спални.

 0203_2_209284 2017 година се потвърди като най-успешна за имотния пазар през последните 10 години с растежи при всички индикатори – продажби, цените на парцелите, размер ново строителство, новоотпуснати жилищни заеми при исторически най-ниски лихвени проценти, твърди изпълнителният шеф на компанията Полина Стойкова. По думите й въпреки да е налице осезателен растеж в цените на парцелите в София и те да минаха границата от 1 000 евро/кв. м., купувачите сякаш не бързат да купуват. Тази разтегливост в търсенето последователно ще забави повишаването на цените, защото купувачите не са склонни да купуват непременно, изясни тя.

По думите й от началото на новата година на пазара са излезли доста забавни предложения и това засилва купувачите. И предвижда, че през 2018 година темпът на повишаване на цените ще се успокои до към 10%, само че като цяло интензивността ще се резервира и имотният пазар още веднъж ще бъде измежду най-атрактивните за вложения.

Лукс парцелите ще нарастват


Баровци търсят къщи за над 800 000 евро
 Един от най-желаните региони за покупка на разкош жилища е към мол „ Парадайз ” в София. Един от най-желаните региони за покупка на разкош жилища е към мол „ Парадайз ” в София.
Баровци търсят парцели за над 800 000 евро, като се регистрира забележителен растеж на покупко-продажбите в най-високия ценови сегмент, където попадат главно еднофамилни къщи и резиденции, демонстрират данните на консултантската компания Unique Estates. “Това търсене докара до растеж на покупко-продажбите над 1 млн. евро, като в това число реализирахме единични продажби и над 2 млн. евро ”, разяснява Светослава Георгиева, действен шеф на компанията. Прогнозата е през тази година цените на неповторимите парцели да порастват.

Заради възходящото предложение обаче се чака задържане на цените при общоприетото първокласно строителство, настояват брокерите. Според тях сходна наклонност към този момент се следи в региони като Лозенец, където през последните месеци на пазара излязоха знакови планове. Най-желаните региони за сходни жилища са към мол “Парадайз ”, “Камбаните ” и “Резиденшъл парк София ”.

Оттам регистрират, че през предходната година в множеството квартали в София е записано задържане или леко повишаване на цените на първокласните жилища.

По-забележимо повишаване е записано при къщите по Витошката яка, където междинните цени доближават 1 500 евро на кв. м. В съпоставяне с година по-рано растежът е почти 13%.

Прогноза

Апартаментите в Бургас нагоре с 5%

МАРИЯ КЕХАЙОВА
ТРУД, Бургас

 02-10-2 В Бургас парцелите гладко нарастват с 3 до 5% спрямо предходната година. Търсят се всеобщо двустайни панелки, които купувачите възнамеряват да създадат тристайни, оповестиха брокери пред “Труд ”.

Клиентите, които желаят да закупят такива жилища са главно от околните до Бургас по-малки градове – Сливен и Ямбол. Те са най-вече млади фамилии, които теглят заеми за жилище и чакат дете, по тази причина желаят да преустроят
жилищата с още една спалня.

Цената на двустайна панелка сега е 45-50 000 евро.

Най-търсени са гарсониерите, само че предложение на най-малките жилища няма. В центъра на Бургас цената на гарсониера, към 37 кв. м, сега варира сред 35 000- 36 000 евро. За съпоставяне, в края на 2016 година тя беше най-много 33 600 евро.

Брокери


Цените падат, в случай че се вдигнат лихвите


Владимира Борисова
 02-10

Цените на жилищните парцели през тази година могат да паднат, в случай че банковите лихви леко се повишат поради дейностите на ЕЦБ за последователно стягане на паричната политика. Чрез по-ниските цени пазарът в този случай ще се контролира. Това предвижда изпълнителният шеф на “Адрес недвижими парцели ” Георги Павлов. Той добави, че в случай че лихвените нива се запазят ниски, тогава дефицитът на жилища ще продължи и цените на парцелите ще се повишават. През последната година най-вече в София са поскъпнали парцелите в “Младост ”, а най-скъпи остават недвижимостите в “Иван Вазов ”, които се търгуват при междинна цена от 1365 евро за квадрат. Според прогнозата на компанията Cushman & Wakefield Forton през 2018 година главен мотор на имотния пазар ще са офис площите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР