Поскъпването, за което настояват от ВиК-Пловдив, е абсурдно с оглед

...
Поскъпването, за което настояват от ВиК-Пловдив, е абсурдно с оглед
Коментари Харесай

Илия Кирчев: Операторът добива 50 млн. кубика годишно, а фа...

Поскъпването, за което упорстват от ВиК-Пловдив, е неуместно с оглед качеството на водата, която се доставя на потребителите. Това съобщи пред " Марица " някогашният зам.-кмет на Пловдив Илия Кирчев. В момента той е част от екипа, който приключва прединвестиционното изследване на плана за водозахранване на Пловдив и още 28 обитаеми места с вода от каскадата " Доспат-Въча ".

" Когато внесохме първият вид на плана, от Областна администрация и останалите институции реагираха, че инвестицията от 600 млн. е доста огромна и ще оскъпи фрапантно водата за потребителите. Това бе напълно погрешно. Прогнозираната цена бе 3,38 лева за кубик чиста планинска вода. Сега разбирам, че от ВиК напълно скоро ще доближат сходна цена, като претекстовете са новите вложения на сдружението. Те обаче са главно в канализация и с нищо няма да подобрят качеството на водата ", разяснява Кирчев. Според него казусът със настоящето положение на водопреносната мрежа и водоизточниците на Пловдив и прилежащите обитаеми места е доста сериозен и ще ескалира напълно скоро. В същото време държавните институции и ВиК-Пловдив го неглижират. Това е много безконтролно държание, сподели Кирчев и уточни случая с Брестовица.

Според докладите на ВиК, сега водният оператор добива 50 млн. кубика вода годишно, а съумява да осъществя на пазара едвам 19 млн. кубика. Това значи, че загубите във водопреносната мрежа са големи или има проблеми в отчетността. Заради остарелите помпени уреди единствено за електрическа енергия ВиК-Пловдив харчи близо 10 млн. лв. годишно. Отделно се заплащат 2 стотинки на кубик на Регионална инспекция за опазване на околната среда и друга такса на Басейнова дирекция, която постоянно се бави.

След забележките на специалистите от разнообразни институции планът " Въча " е поправен. Посочено е ново място за водовземане, а трасето е усъвършенствано. Според новата прогноза инвестицията ще е за към 500 млн. лв.. Ако бъде осъществена от частен вложител, той ще предложи 0,47 лева за доставка на кубик чиста планинска вода на ВиК-Пловдив. Това означа, че в първите години от употребата на оборудването крайната цена за потребителите би трябвало да е към 3,22 лв., в случай че се запазят равнищата на останалите такси и цени на услуги, които ВиК начислява. Ако водният оператор успее да понижи загубите в мрежата от сегашните над 60% до заложените в европейските наставления 25%, крайната цена би трябвало да понижава, а не да се усилва в годините напред. Това би трябвало да се случи, даже в цената да се калкулират нужните вложения за замяна на водопроводите, пресмята Илия Корчев. Според него обезпечаването на зареждане от Въча ще има голям обществен резултат - от една страна хората ще пият чиста вода и по този начин ще имат по-малко здравословни проблеми, а от друга - ще пестят пари поради по-редките подмени на домакинска техника, която в този момент постоянно аварира поради твърдостта на водата от басейна на Марица.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР