Поскъпването при храните достига 3.7% и идва предимно от цените

...
Поскъпването при храните достига 3.7% и идва предимно от цените
Коментари Харесай

Инфлацията отново се ускорява

Поскъпването при храните доближава 3.7% и идва най-вече от цените на месо (6.3%), млечни артикули (6.1%), масла и мазнини (7.2%).

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Инфлацията се форсира до 2.1% през септември
13 окт 2017
МВФ още веднъж увеличи упованията си за българската стопанска система

Ревизираната прогноза демонстрира растеж на Брутният вътрешен продукт от 3.6% през 2017 година
10 окт 2017
Производствената инфлация се форсира през август

Годишният растеж на цените доближава 5.8%, а главният фактор са металните руди и токът
29 сеп 2017
Инфлацията нараства до 1.4% през август

Основни движещи сили не престават да са храните и природният газ
15 сеп 2017 Темпът на инфлацията още веднъж нараства, само че през септември нарастването е по-решително по отношение на предходния месец. Повишението на цените към този момент е с 2.1% на годишна база при 1.4% през август, сочат данните на Национален статистически институт. За съпоставяне, сред април и юли темпът последователно се намали от 2.6% до 1.3%, само че от този момент още веднъж се повишава. Източникът на повишаването са най-вече цените на хранителни артикули, газообразни горива и топлоенергия. Същевременно на месечна база нарастването продължава да е нерешително - данните демонстрират покачване с едвам 0.1 процентни пункта до 0.2%. Спрямо август растежът е най-силно изразен при стоките и услугите в транспортния бранш вследствие на повишаване на горивата за персонални транспортни средства (2.5%) и храните (1.2%).

Още от същото

Приносът на питателните артикули към покачването на ценовото ниво в страната продължава да е водещ мотор на инфлацията. Повишението стартира още декември, само че на практика от януари поддържа постоянни темпове на повишаване. Храните нарастват с 3.7% през септември, като това може да не е най-високото число измежду категориите артикули и услуги, само че е най-значително за равнището на цените в страната, защото групата съставлява към една трета от потребителската кошница. Съответно въздействието върху определянето на показателя на потребителските цени е най-съществено. Поскъпването е най-силно изразено при животинските артикули - месо (6.3%), млечни артикули (6.1%), масла и мазнини (7.2%), само че позитивен принос имат и всички други групи от категорията " Хранителни артикули и безалкохолни питиета ".

Друг фактор са стоките от категорията " Жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива ", където повишаването е 4%. Причината е най-вече цените на газообразните горива и топлоенергията, които нарастват със надлежно 19.5% и 16.8% по отношение на септември предходната година. Тъй като повишаването стартира от април, евентуално се дължи на административното покачване на цената на природния газ с 30% от 1 април след утвърждението на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР). Газът също по този начин е определящ съставен елемент в цените на топлоенергията, което изяснява и забележителните промени в нейните стойности. Същевременно течни и твърди горива също способстват към общото покачване, само че изменението е доста по-малко по отношение на началото на годината - надлежно 3.6% и 4.9%.

Най-голямо още веднъж е повишаването в бранш " Образование " - 4.8% по отношение на същия интервал на предходната година. Ефектът върху общата инфлация в страната обаче е най-малък, защото тежестта на образованието в потребителската кошница е едвам 1%. От друга страна, инфлацията теглят надолу артикули и услуги от бранш " Развлечения и просвета " (с 4.6%), облеклата (с 2.2%) и бранш " Съобщения " (с 1.4%).

Цените зад граница

Хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ) също регистрира растеж в България на годишна база (1.3%), само че пък на месечна индикаторът навлиза в негативна територия (с 0.2% надолу). Това обаче е доста под междинното равнище, което се чака за еврозоната през септември - 1.5% по ХИПЦ, като темпът се резервира по отношение на регистрирания през август. Предварителните данни на Евростат демонстрират, че цените на силата ще бъдат с най-силното нарастване на годишна база (3.9%). Въпреки това приносът им е дребен, защото тежестта в общата потребителска кошница е измежду най-ниските. Най-голямо въздействие оказват услугите и точно те ще движат инфлацията през септември с нарастване в цените от 1.5% и тегло от близо 45% в кошницата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР