Поскъпването на тока и горивата доведе до повишаването на цените

...
Поскъпването на тока и горивата доведе до повишаването на цените
Коментари Харесай

Новите цени на тока и горивата ще се усетят от домакинствата през есента, обяви АЗП

Поскъпването на тока и горивата докара до повишението на цените на храните и на инфлацията. Това съобщи ръководителят на Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП) Пейо Майорски.

Проучване на организацията демонстрира, че цените на храните са увеличени приблизително с 5% от месец май 2021 година насам. Най-сериозно покачване има при олиото, млечните и месни артикули, захарта и брашното.
 Ръст от 19% на необслужваните заеми, регистрира АЗП Ръст от 19% на необслужваните заеми, регистрира АЗП
Прогнозите на Асоциацията за отбрана на потребителите се сбъднаха и през днешния ден сме очевидци на 19% нарастване на хората, които не могат да пл...

Горивата и електричеството са суровина за производителите и техните високи цени незабавно се отразяват на крайния артикул – питателните артикули. Дори зеленчуците и плодовете това лято са по-скъпи, поради нарасналите цени на транспортните услуги, разяснява Пейо Майорски.

Според него високите цени на горивата и на електрическата енергия могат да доведат до в допълнение повишаване на стойностите на главните храни през есента и зимата. Цените на бензина и дизела са най-високите от началото на пандемията и евентуално ще продължат да въздействат по веригата.

Скокът на цените на храните ще се предопределя, както от това до каква степен привързан е с електрическата енергия индустриалният развой, по този начин и от гъвкавостта на бизнеса да покрива повишаващите се разноски. Повишаването ще се отрази върху покупателната дарба на семействата през есента и зимата, защото по-голямо перо от бюджета им ще отива за храни и топлоенергия.

Новите цени на тока, горивата, природният газ и топлинната сила действително ще се усетят от семействата след няколко месеца - при започване на отоплителния сезон, като съответно за тези, които употребяват парно и топла вода, ще изпитат най-сериозни усложнения, предвижда още ръководителят на АЗП.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР