Поскъпването на питейната вода е неизбежно. Причината за това е,

...
Поскъпването на питейната вода е неизбежно. Причината за това е,
Коментари Харесай

Поскъпването на водата е неизбежно, обяви зам.-министър

Поскъпването на питейната вода е неизбежно. Причината за това е, че би трябвало да се налеят няколко милиарда лв. в инфраструктурата, с цел да се сведат до най-малко загубите по трасето и да се обезпечи качествена услуга. Това разгласи пред Българска национална телевизия Малина Крумова, заместник-министър на районното развиване и благоустройството.

Изготвена преди няколко години тактика за развиване на водния бранш демонстрира, че с цел да дават отговор водоснабдяването и канализацията в България на условията за това в Европейски Съюз, са нужни 12 милиарда лева По-малко от 3 милиарда лева могат да дойдат по европейски стратегии, само че останалите 8-9 милиарда лева би трябвало да се обезпечат от другаде. Тази сума не включва вложенията, нужни за понижаване загубите на вода, които са към 60%.

Досега в цената на водата не влизат разноските за вложения в инфраструктура и по този начин нейната цена не включва себестойността й за разлика от всяка друга стока на пазара, изясни Крумова.

В момента след съвещания със Световната банка Министерството на районното развиване има готова скица какви детайли да се включат в цената на водата. Те се разискват с специалисти от други ведомства, а следва да бъдат подложени на публичен спор.

Сред предложенията е това да има съставна част " взаимност ". Предлага се тя да е 10 ст. на кубик вода и да се заплаща от всички. Така събраните суми ще отиват във фонд, чиято цел е да обезпечи вложения в инфраструктурата в едва развити региони, където има проблеми с обезпечаването на вода.

В допълнение, се предлага всички, като се изключи обществено слабите, да заплащат отсега нататък действителната цена на водата. Със общественото министерство се разисква бедните хора да заплащат по 1 лев за кубик водата като става дума за 1.5 куб. м месечно - колкото е нормата за човек на месец по международните стандарти. Потребените над това количества ще се заплащат по действителната цена.

Крумова уточни, че другият вид е " да седим и нищо да не вършим ". Тя добави, че ВиК и канализационната мрежа в страната надвишава като дължина тази на пътната. В допълнение има потребност от построяването на най-малко още 100 пречиствателни станции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР